Goldman Sachs: Zor kısım sona erdi

Çok uluslu ABD yatırım bankası Goldman Sachs, “Zor kısım bitti” başlıklı notunda, ekonominin ve yatırım ortamının 2008 öncesi ortama geri döndüğünü belirtti: Gelecek sene resesyon olması olasılığı yüzde 15.

Goldman Sachs: Zor kısım sona erdi

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Yeni yıla 49 gün kala küresel piyasalarda aynı endişe yaşanıyor: “Gelecek olan yıl, geçecek olanı aratacak mı?”

Çok uluslu ABD yatırım bankası, müşterilerine geçtiği notta, küresel ekonominin zor günleri atlatacağına dikkat çekti.

Banka, “Zor kısım bitti” başlıklı notta ekonominin ve yatırım ortamının 2008 öncesi ortama geri döndüğünü söyledi.

Stratejistlere göre, küresel ekonomi 2023’te beklentilen üzerinde performans gösterdi ve enflasyondaki düşüşün devam etmesi gerekiyor.

Önümüzdeki yıl resesyon olma olasılığının yüzde 15 olduğunu tahmin eden Goldman Sachs, makro manzaranın 2008 öncesi koşullara dönerken, “küresel büyümeyi ve yatırımları destekleyecek bir miktar ters rüzgarın yaşanması”nı beklediklerini açıkladı.

Dünya genelindeki ekonomilerin 2023 yılına kadar iyimser beklentileri bile geride bıraktığını vurgulayan Jan Hatzius liderliğindeki Goldman stratejistleri şöyle devam etti:

“2024, küresel ekonominin global finans krizi sonrasındaki düşük enflasyon, sıfır politika faizi ve negatif reel getiri ortamından kurtulduğu fikrini güçlendirecek. 2008'den bu yana geçen dönem, genellikle daha düşük küresel getirilere ve düşük enflasyona doğru amansız bir hamle gibi geldi. 'Likidite tuzağı' ve 'Uzun süreli durgunluk' on yılın moda sözcükleriydi.” “Asıl soru, küresel finansal kriz öncesi faiz ortamına dönüşün bir denge olup olmadığıdır. Bu sorunun cevabının ABD'de, özellikle de Avrupa'da, başka yerlere göre ‘Evet’ olması daha muhtemel.”

Hatzius ve arkadaşları, 2024'te faiz oranları, kredi, hisse senetleri ve emtia getirilerinin nakdi aşmasını bekliyor: “Kolay para çağından geçiş inişli çıkışlı oldu, ancak bu 'Büyük Kaçış’ın iyi tarafı, yatırım ortamının artık 2008 krizi öncesi dönemden bu yana herhangi bir noktada olduğundan daha normal görünmesi ve gerçek beklenen getirilerin artık olması. Kesinlikle olumlu görünüyorsun.”

Goldman Sachs’a göre, enflasyon 2024'te düşmeye devam etmeli, reel hane geliri artışı artmalı, imalat faaliyetleri yeniden toparlanmalı ve Federal Reserve liderliğindeki merkez bankaları faiz oranlarını düşürme konusunda giderek daha istekli hale gelmeli.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER