Elektrikte yeni uygulama 99 OSB'yi çarptı!

Organize sanayi bölgelerinin elektrik faturası bir ayda % 26 arttı. Sanayiciler tüketime göre tarife uygulanmasını istedi.

Elektrikte yeni uygulama 99 OSB'yi çarptı!

İSTANBUL (YSM) - Türkiye’nin 99 büyük organize sanayi bölgesinde (OSB) ‘son kaynak tedarik tarifesi uygulaması’nın ardından elektrik faturaları kabardı.

Geçen ay başlayan uygulama ile Nisan öncesi ve Nisan sonrası faturalarda yüzde 26 artış oldu. Bu durumda OSB dışında üretim yapan firmalar daha avantajlı konuma geçti.

OSB dışında kalıp ‘ulusal tarife’den elektrik alan firmalar, OSB’lere oranla yüzde 15 daha ucuza elektrik kullanır hale geldi.

Elektrik fiyatlarındaki artıştan en büyük 99 OSB’nin etkilendiğini ifade eden Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, “323 OSB’miz var. Bunun 225 tanesi faaliyette. Bu OSB’lerden büyük ölçekli olanların tamamı şuanda 50 milyon kw saattin üzerinde tüketim yapıyor” dedi. Bu OSB’lerin tek tüketici gibi görüldüğünün altını çizen Kütükcü, “Yani bunlar üretim faaliyeti ile daha yüksek enerji tüketen OSB’ler. Türkiye üretiminin büyük bölümü buralarda gerçekleşiyor. Bu 99 OSB’nin yıllık enerji tüketimleri 36 milyar kw saat ve malesef son kaynak tarifesi uygulamasından dolayı şu anda daha yüksek fiyattan enerji kullanmak zorunda kalıyorlar” dedi.

Sanayici her ay farklı enerji fiyatı hesap etmek zorunda

Ayrıca son kaynak tedarik tarifesi uygulamasının EPDK tarafından her ay yeniden ilan edilmesi uygulamasının da üreticilerde başka bir olumsuzluk oluşturduğuna dikkat çeken Kütükcü, “Sanayiciler için uzun vadeli bağlantılar yaparken tüm girdilerin ölçülebilir ve ön görülebilir olması gerekir. Kaçınılmaz ve zorunlu maliyet oluşturan ve olmazsa olmaz maliyet girdisi olan enerji maliyetlerinin her ay değişecek olan değişken bir son kaynak tedarik tarifesine tabii olarak fiyatın hesaplanıyor ve ilan ediliyor olması her ay farklı fiyatla enerji maliyeti ile sanayici karşı karşıya bırakılıyor” şeklinde konuştu.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER