İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı, "BAE hava sahasının, topraklarının veya karasularının İran'a karşı herhangi bir askeri saldırıda kullanılmasına izin vermeyeceğini teyit ediyor" açıklamasını yaptı.
İran'a yönelik saldırı için herhangi bir lojistik destek de sağlamayacaklarına dikkat çekilen açıklamada, krizlerin çözümü için uluslararası hukuka uyma ve devletlerin egemenliğine saygı gösterme çağrısı yapıldı. Açıklamada, BAE olarak anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinden yana oldukları ifade edildi.
ABD ve İsrail'in İran üzerindeki baskısı artıyor
ABD ve İsrail'in Tahran üzerindeki baskısı, İran'da kötüleşen ekonomi ve yaşam koşulları nedeniyle Aralık 2025'te patlak veren protestolardan bu yana artış gösteriyor.
ABD'li ve İsrailli yetkililerin açıklamaları, İran'daki yönetimi devirmeye dönük tutumu yansıtıyor.
İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail'deki güvenlik değerlendirmelerinin "ilerleyen günlerde" ABD'nin İran'a yönelik bir saldırı ihtimaline işaret ettiğini bildirmişti.
İsrail ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı Tümgeneral Rafi Milo da ABD'nin hem Basra Körfezi'ne hem de Orta Doğu geneline askeri yığınak yaptığına işaret ederek kendilerinin de tüm cephelerde hazırlık içinde olduklarını açıklamıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'ndan (WEF) Washington'a dönerken yaptığı açıklamada "İran'a doğru giden büyük bir Amerikan filosunun bulunduğunu" duyurmuştu. Trump, "İran'ı infazları gerçekleştirmeleri halinde vurmakla tehdit ettim, vazgeçtiler" ifadelerini kullanmıştı.
Amerikan Axios haber platformunun ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde de Trump'ın İran'a yönelik olası saldırısını Tahran'la yapılan diplomatik temaslar, lojistik engeller ve bölgesel müttefiklerin tepkilerinin ardından durdurduğu iddia edilmişti.
YSM HABER MERKEZİ