AB, üyelerinden "Rusya'ya yasak ürün sevkiyatını önlemelerini" talep etti

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerden, "yaptırımlar kapsamında Rusya'ya girişi yasaklanmış ürünlerin gönderimine engel olmalarını" istedi.

AB, üyelerinden "Rusya'ya yasak ürün sevkiyatını önlemelerini" talep etti

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Politico internet sitesinin haberine göre, AB Komisyonu, üye ülkelere yaptırımlardaki yasal boşlukların giderilmesini talep eden bir mektup gönderdi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcı Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu Finansal Hizmetlerden Sorumlu Üyesi Mairead McGuinness imzalı mektupta, AB ülkelerinin Rusya'ya yasa dışı mal akışına acilen müdahale etmesi talep edildi.

Mektupta, AB üyesi bütün ülkelerin yasak ürün gönderimini önlemek konusunda acil, ortak ve kararlı bir şekilde harekete geçmesinin önemine dikkat çekildi.

Mal sevkiyatını önlemek üzere alınan önlemlerin nisan ayı ortasına kadar değerlendirileceği ifade edilen mektuba göre, şirketlerin yaptırımlardan ne şekilde kaçındıklarına ilişkin ayrıntılı bilgiler yakın zamanda paylaşılacak.

Mektupta, AB'nin yaptırıma tabi ürünlerinin önce dış ülkelere gönderildiği ardından Rusya'ya yeniden ihraç edildiği veya yasak ürün gönderiminin AB dışında faaliyet gösteren Avrupalı şirketlerin yan kuruluşları aracılığıyla yapıldığı bilgisi verildi.

Rusya'ya giden yasak ürünlerin silah veya mühimmat olmadığına işaret edilen mektuba göre, bunlar, askeri amaçlarla kullanılabilecek ürün ve teknolojiler.

Öte yandan, Komisyon, yaptırımların üye ülkelerin sorumluluğundan alınması ve katı biçimde uygulanması için yeni kurum oluşturulması fikri üzerinde de çalışıyor.

AB, savaş nedeniyle şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 12 yaptırım paketini hayata geçirdi.

Bu çerçevede Rusya'ya yönelik ticaret, finans, petrol ve kömür de dahil enerji, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler ile altın ve elması da içeren geniş yelpazeye yayılmış kısıtlamalar uygulandı.

AB, savaşın yıl dönümü olan 24 Şubat tarihine kadar 13. yaptırım paketini hazırlamaya çalışıyor.

Bu paketin de mevcut yaptırımların aşılmasını engelleyecek yeni unsurlar içermesi bekleniyor.

YSM HABER MEERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER