Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Kripto para düzenlemesi geliyor

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu kripto paralara ilişkin soruları yanıtladı. Kavcıoğlu, kripto para düzenlemesine ilişkin soru üzerine, bu konunun çok hassas olduğunu söyledi.

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Kripto para düzenlemesi geliyor

İSTANBUL - SALİHA DEMİRCİ ERKMEN (YSM) - Kripto paralarla ilgili dünyada altyapı, düzenleme ve kontrol mekanizmasının bulunmadığına işaret eden Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Birkaç ülke kripto parayı tamamen yasakladı. Bu konuyu sadece yasaklayarak da halledemezsiniz. Zaten bizim böyle bir niyetimiz de yok.” diye konuştu.

Yapılan düzenlemenin içeriği hakkında bilgi veren Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

“Bu ödemelere aracılık eden ödeme kuruluşlarını altyapıları çok sağlam olmadığı için ‘bu tür ödemeleri banka aracılığı ile yapın’ dedik. Bu ödemeleri yasaklamadık, sadece ‘bankalar aracılığıyla yapabilirsiniz, diğer ödeme kuruluşları ile yapamazsınız’ dedik. Çünkü orada bazı sıkıntılar var. Kripto paranın, para yerine kullanımını yasakladık.

Şu anda daha geniş bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. İki hafta içerisinde belli bir noktaya gelecek. Her kurum kendi alanıyla ilgili çalışmayı yapıyor.

Türkiye'den dışarıya bizi rahatsız eden bir para trafiği var 

Müthiş bir para trafiği var. Şu an Türkiye’den dışarıya bizi rahatsız edecek düzeyde para trafiği var. Giden para geliyor mu gelmiyor mu? Bir taraftan ithalatı kısmak istiyorsunuz, bir taraftan da her gün kripto para alımı için yurt dışına milyon dolarlar gidiyor.

Biz bu düzenlemeyi ilk yaptığımızda televizyonlarda ‘sermaye kontrolü yapılacak’ gibi yorumlar yapıldı. Biz bu konuda çok muzdaribiz. Önce insanların yapılan düzenleme neyi kapsıyor, onu anlaması ve altyapıyı oluşturmak için bizlere katkı vermesi lazım. Aynı durum rezervlerle ilgili de böyle.”

YSM HABER MERKEZİ

Güncelleme Tarihi: 24 Nisan 2021, 15:43

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER