Suudi Aramco'dan Çin'e 12.2 milyar dolarlık yatırım

Suudi Arabistan'ın devlet enerji şirketi Saudi Aramco dün Çinli ortaklarıyla imzaladığı anlaşma doğrultusunda Çin'in artan yakıt ve kimyasal talebini karşılamak için ülkenin kuzeydoğusunda 2026'nın başında faaliyete geçecek petrol rafinerisi ve petrokimya tesisi kuracak.

Suudi Aramco'dan Çin'e 12.2 milyar dolarlık yatırım

İSTANBUL-DOĞAN ÇAKIRLI(YSM) - Liaoning bölgesinin Panjin kentinde kurulacak tesis Aramco'nun Çin'deki ikinci büyük rafineri ve petrokimya yatırımı olacak. Aramco, yeni projeyi açıklamadan kısa süre önce 2022 yılı için tarihi seviyede, 161 milyar dolar kâr açıklamıştı.

Aramco'dan yapılan açıklamaya göre şirketin Çin ortak iştiraki Huajin Aramco Petrochemical Company (HAPCO) ile beraber inşaa edilecek ve işletilecek tesiste 300,000 varil günlük kapasiteye sahip petrol rafinerisi ile, yıllık 1.65 milyon ton etilen, iki milyon ton da paraksilen üretim kapasitesine sahip tesis bulunacak.

Aramco'nun ortağı Panjin Xicheng Industrial Group dün WeChat üzerinden yaptığı açıklamada, proje maliyetinin 83.7 milyar yuan (12.2 milyar dolar) olmasını beklediklerini belirtti.

Aramco, gerekli izinlerin alınmasının ardından inşaatın ikinci çeyrekte başlayacağını ve tesisin 2026'ya dek tamamen faaliyete geçmesinin beklendiğini açıkladı.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER