Türk ekonomisi 2023’te ne kadar büyüyecek?

Türkiye ekonomisinin birinci çeyrekte yüzde 3.9 büyümesi, 2023'ün tamamında ise yüzde 2.8 büyümesi bekleniyor.

Türk ekonomisi 2023’te ne kadar büyüyecek?

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Reuters'ın 15 kurumla yaptığı ankete göre 2023 yılı ilk çeyrek için büyüme beklentileri %1.2 ila %5.5 bandında yer alıyor. Türkiye ekonomisi veriye baz oluşturan dönem olan 2022 ilk çeyrekte %7.6, yılın tamamında ise %5.6'lık bir artış göstermişti.

En son, Şubat ayındaki TCMB para politikası kurulu (PPK) toplantısında depremin ekonomiye etkisini hafifletmek için 50 baz puan daha indirim yapan TCMB'nin politika faizi %8.5 seviyesinde bulunuyor.

Sanayi üretim endeksi daraldı

Sanayi üretim endeksi deprem sonrası bölgede gerçekleşen yıkımın ve diğer illere yaşanan göçün ardından Şubat ve Mart aylarında sırasıyla yıllık %8.2 ve %0.1 daraldı.

Eurobank bir araştırma notunda depremlerin ardından iktisadi faaliyete ilişkin ilk verilerin büyüme dinamiklerinde bir zayıflamaya işaret ettiğini belirtti fakat verilerin depremin hissedildiği bölgelerdeki alternatif kaynakları da kullandığını ve tüm alanı kapsamamış olabileceğini ekledi.

Depremin ekonomi üzerindeki kalıcı etkisi olacak?

TCMB, Mayıs ayında yaptığı PPK toplantısında güncel verilerin deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermekte olduğunu ve orta vadede depremin ekonomi üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağının belirginleştiğini belirtti.

Yılın geri kalanında uygulanacak ekonomi politikaları cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu ardından şekillenecek.

Yıllık büyüme sorusuna cevap veren 19 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre Türkiye ekonomisi %2.8 büyüme kaydedecek. Tahminler %2.1 ile %4 arasında bulunuyor.

TÜİK, birinci çeyrek GSYH verilerini 31 Mayıs'ta açıklayacak. 

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER