Enflasyon, 20 ayın zirvesine çıktı

Enflasyon, mart ayında da yükselişi sürdürdü. TÜİK verilerine göre; TÜFE aylık bazda yüzde 1,08 artarken, yıllık enflasyon yüzde 16,19'a çıktı. Böylece üst üste 6. ayında da yükselen enflasyon, 2019 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Enflasyon, 20 ayın zirvesine çıktı

İSTANBUL-ABDULLAH KURT(YSM) - Türkiye’de enflasyon mart ayındaki ekonomideki açılmanın da etkisiyle hizmet fiyatlarındaki artışın öncülüğünde aylık yüzde 1,08 arttı. Ve yıllık enflasyon yüzde 16,19’a yükselerek Temmuz 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Ekonomideki açılmayla hizmet sektöründe işlerin yeniden başlaması ile giyim ve ayakkabıda açılmanın yanı sıra yeni sezon ürünlerinin zamlı reyonlara çıkması da enflasyondaki artışta etkili oldu. Gıda fiyatları sera ile tarla ürünleri geçişinin başladığı martta yükselişini sürdürürken üretici enflasyonu ise aylık yüzde 4,13 arttı ve yıllık üretici enflasyonu yüzde 31,20’ye yükseldi. Üretici enflasyonundaki güçlü artış tüketici enflasyonu üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken çekirdek enflasyonun yüzde 16,88 ile manşet enflasyon üzerine çıkması 15 Nisan’daki Para Politikası Kurulu toplantısında analistlerin 100 baz puanlık politika faizi artışı beklentilerini arttırdı. Öte yandan yerli ve yabancı analistler bu yıl için enflasyonda yüzde 17-18 ile nisanda zirve bekliyor. Ancak son haftalardaki kur artışının bu oranı daha yukarıya taşıyabileceği de belirtiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre mart ayı enflasyonunu en fazla artıran yine gıda grubu oldu. Gıda grubunda aylık enflasyon yüzde 1,13 arttı ve bu manşet enflasyonu 0.30 puan arttırdı. Karnabahar 1 aydaki yüzde 61 fiyat artışıyla zam şampiyonu olurken, biber, domates gibi yaz sebze ve meyvelerindeki yükselişler de dikkat çekti. Gıdada tavuk eti, yoğurt, tulum peyniri gibi ürünlerde de yüksek zamlar görüldü.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2021, 21:56

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER