Powell: Fed büyümeyi desteklemek için harekete geçecek

Fed Başkanı Powell, aşağı yönlü riskleri izlediklerini ve Fed'in büyümeyi desteklemek için harekete geçeceğini tekrarladı

Powell: Fed büyümeyi desteklemek için harekete geçecek

İSTANBUL (YSM) - Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının ABD büyümesine yönelik aşağı yönlü riskleri "dikkatle izlediğini" ve büyümeyi desteklemek için uygun hareketi yapacağını söyledi. Fed Başkanı böylelikle geçen hafta dile getirdiği endişelerini tekrarladı ve bu ayki toplantıda faiz indirimine gidileceğine ilişkin beklentileri güçlendirdi.

Powell, Fransa Merkez Bankası'nın Paris'te düzenlediği bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Fed'in büyümenin "sağlam kaldığı" yolundaki temel senaryosunu işaret ederek, "Ancak bu görünüme yönelik belirsizlikler, özellikle ticaret gelişmeleri ve küresel büyüme dikkate alındığında arttı," dedi ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) katılımcılrfının ayrıca enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında uzun bir süredir kalmasından dolayı da endişelerinin arttığını sözlerine ekledi.

Powell'ın bu açıklamaları, 10-11 Temmuz'da ABD kanun yapıcılarına yaptığı konuşmalarla paralellik gösterdi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın ticaret politikalarından ve düşük küresel büyümeden kaynaklanan belirsizliklerin arttığı bir ortamda iki hafta sonra gerçekleştirilecek FOMC toplantısında faiz indirimi için zemini güçlendirdi.

ABD hisse senetleri Powell'ın değerlendirmelerinin ardından ilk önce kayıplarını azalttı, ancak daha sonra ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e gümrük tarifelerinin daha da artırlabileceğini söylemesinin ardından tekrar düşerek aşağıda kapandı. Gün içinde traderlar beklenenden daha iyi çıkan ekonomik verilere ve Trump'ın Çin ile ticaret gerilimine ilişkin açıklamalarına olumlu tepki vermişti. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Powell'ın konuşması öncesi yüzde 2.14 seviyelerinde seyrederken yüzde 2.11'e geriledi.

Yatırımcılar, faiz vadeli işlemlerindeki fiyatlamaya göre, 30-31 Temmuz'daki Fed toplantısında 25 baz puanlık bir faiz indirimini neredeyse kesin görüyorlar ve tartışma yetkililerin daha agresif bir faiz indirimine, örneğin 50 baz puanlık bir indirime gidip gitmeyeceğine yöneldi.

YSM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER