İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - ABD’li yetkililer, ABD ordusunun cuma günü Suriye’de IŞİD'e ait onlarca hedefe geniş çaplı hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. Saldırıların, geçen hafta ABD personelini hedef alan bir saldırıya misilleme niteliği taşıdığı belirtildi.
ABD öncülüğündeki koalisyon, son aylarda Suriye’de IŞİD şüphelilerine yönelik hava saldırıları ve kara operasyonları yürütüyor. Bu operasyonlar, çoğu zaman Suriye güvenlik güçlerinin de katılımıyla gerçekleştiriliyor. ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta sonu Suriye’de ABD personelinin hayatını kaybettiği ve IŞİD’den şüphelenilen saldırının ardından misilleme sözü vermişti.
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, saldırıların “IŞİD savaşçılarını, altyapıyı ve silah depolarını” hedef aldığını belirterek operasyonun adının “HAWKEYE STRIKE Operasyonu” olduğunu söyledi.
Hegseth, “Bu bir savaşın başlangıcı değil, bir intikam ilanıdır. Bugün düşmanlarımızı avladık ve öldürdük. Hem de çok sayıda. Ve devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.
'Çok ciddi bir misilleme gerçekleşti'
Trump ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Suriye hükümetinin saldırılara tam destek verdiğini ve ABD’nin “çok ciddi bir misilleme” gerçekleştirdiğini söyledi.
Trump, cuma akşamı Kuzey Carolina’da yaptığı konuşmada, 13 Aralık’ta koalisyon güçlerini hedef alan saldırıdan sorumlu tutulan IŞİD mensuplarına karşı “büyük çaplı bir darbe” vurulduğunu ifade etti.
“Suriye’deki IŞİD haydutlarını vurduk… Son derece başarılıydı,” diyen Trump, Rocky Mount kentindeki mitingde konuştu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), saldırılarda Suriye’nin orta kesimlerinde 70’ten fazla hedefin vurulduğunu, operasyona Ürdün savaş uçaklarının da destek verdiğini açıkladı.
Saldırıda neler kullanıldı?
Bir ABD’li yetkili, saldırıların F-15 ve A-10 savaş uçakları, Apache helikopterleri ve HIMARS roket sistemleri kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi.
Suriye Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, IŞİD ile mücadeleye kararlılıkla devam edileceğini ve örgütün “Suriye topraklarında hiçbir güvenli sığınağa sahip olmayacağını” vurguladı.
Saldırının nedeni ne?
ABD ordusuna göre, cumartesi günü Suriye’nin Palmira kentinde, ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoyu hedef alan saldırıda iki ABD askeri ile sivil bir tercüman hayatını kaybetti, saldırgan olay yerinde vurularak öldürüldü. Saldırıda üç ABD askeri de yaralandı.
ABD’li yetkililer, yaklaşık 1.000 ABD askerinin halen Suriye’de görev yaptığını belirtti.
Suriye İçişleri Bakanlığı, saldırganın Suriye güvenlik güçleri mensubu olduğunu ve IŞİD sempatizanı olduğundan şüphelenildiğini açıkladı.
Suriye hükümeti, geçen yıl 13 yıl süren iç savaşın ardından Devlet Başkanı Beşar Esad’ı deviren eski muhalif gruplar tarafından yönetiliyor. Yönetimde, El Kaide’nin eski Suriye kolundan ayrılarak IŞİD’le çatışan unsurların da yer aldığı belirtiliyor.
Suriye, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonla iş birliği yürütüyor. Bu iş birliği, Devlet Başkanı Ahmed Şara'nın geçen ay Beyaz Saray’a yaptığı ziyaret sırasında varılan bir anlaşmayla pekiştirilmişti.
YSM HABER MERKEZİ