ABD ve AB, onlarca Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Batı ile Rusya arasında zehirlenme krizi büyüyor. ABD'nin 60 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı verdiği bildirildi. Almanya da 4 Rus diplomatı sınır dışı etti. AB Konseyi Başkanı Tusk, "14 AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı" dedi. Rusya'nın yanıtı ise gecikmedi.

ABD ve AB, onlarca Rus diplomatı sınır dışı ediyor

İSTANBUL (YSM) - ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere'deki 'Skripal vakasıyla' ilgili 60 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldı.

ABD yönetiminin, çift taraflı çalışan eski Rus ajanı Sergey Skipral ve kızının İngiliz topraklarında zehirlenmesi nedeniyle Londra ile dayanışma adına 60 Rus diplomatı sınır dışı edeceği belirtildi. Seattle'daki Rusya Konsolosluğu'nun da kapatılacağı kaydedildi.

60 diplomattan 48'inin Rusya'nın Washington Büyükelçiliği'nde görevli personelinden, geri kalanının New York merkezli Birleşmiş Milletler'de görevli personelden olduğu bildirildi.

Sınır dışı edilecek Rus diplomatlara ABD'den ayrılmaları için 7 gün süre verildiğini belirten ABD'li yetkililer, bu kararın Avrupa ülkeleriyle beraber alındığını söyledi.

ABD'nin bu kararına Rusya'dan yanıt geldi. Rus Senatör Vladimir Cabarov, Rusya'nın da en az 60 ABD'li diplomatı sınır dışı edeceğini belirtti.

14 AB ülkesi, Rus diplomatları sınır dışı ediyor

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "14 AB ülkesi Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldı" dedi.

Almanya'nın eski Rus ajan Sergey Skripal'in zehirlenmesi nedeniyle 4 Rus diplomatı sınır dışı ettiği açıklandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bakanlığın resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Salisbury'deki zehirleme olayının aydınlatılmasına ilişkin Rusya'nın hala katkı sağlamaması yüzünden Almanya'nın bugün 4 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.

Böylelikle İngiltere ile dayanışma içinde oldukları sinyali gönderdiklerini belirten Maas, bu kararın kolay verilmediğini kaydetti.

Daha önce İngiltere, 23 Rus diplomatı sınır dışı etmişti. Rusya da karşılık olarak benzer bir adım atacağının sinyalini vermişti. 

YSM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER