YELLOWSTAR MAGAZİNE GÜNCEL İŞ VE EKONOMİ HABERLERİ

Çin'de lityum pil alarmı: Elektrikli araç satışlarındaki düşüş batarya üreticilerini sert vuracak

Otomotiv

Çin Binek Araç Birliği (CPCA) Genel Sekreteri, iç pazarda elektrikli araç satışlarında beklenen sert düşüş ve batarya ihracatındaki yavaşlama nedeniyle Çin’de lityum bataryalara olan talebin 2026’nın başında ciddi şekilde gerilemesinin muhtemel olduğunu açıkladı.

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Birliğin genel sekreteri Cui Dongshu, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “2026’ya baktığımızda, yeni enerji bataryalarına olan talep bu yılın sonundan itibaren keskin biçimde düşecek. Bu nedenle batarya üreticileri dalgalanmalarla başa çıkmak için üretimi kısmalı ve bir süre dinlenmeli” ifadelerini kullandı.

Reuters'ın haberine göre Çin, batarya teknolojisi üretimi ve ihracatında küresel lider konumda bulunuyor ve elektrikli araçlar ile enerji şebekelerinde kullanılan bataryalara yönelik dünya genelindeki talep patlamasından faydalanıyor.

CATL ve EVE Energy dahil batarya üreticileri olumsuz etkilenecek

Talepte yaşanacak büyük bir düşüş, Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) ve EVE Energy gibi batarya üreticilerini olumsuz etkileyecek.

Cui, otomobil alımlarına yönelik vergi teşviklerinin kademeli olarak kaldırılması nedeniyle, çevreci binek araç satışlarının dördüncü çeyreğe kıyasla gelecek yılın başında en az yüzde 30 düşeceğini söyledi.

Ayrıca Cui, ticari amaçlı elektrikli araç satışlarının da, alıcıların sübvansiyonlar ve vergi indirimlerinden yararlanmak için yıl sonuna doğru alımları öne çekmesinin ardından 2026’nın başında “kesinlikle” sert bir düşüş yaşayacağını belirtti.

İç talepteki daralma, ihracatla telafi edilemeyecek boyutta olabilir

Cui’ye göre, iç talepteki bu kaybın ihracatla telafi edilmesi de pek olası değil.

Çin’in en büyük denizaşırı pazarı olan Avrupa Birliği’ne lityum batarya ihracatı 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4 artarken, ABD’ye yapılan ihracat yüzde 9,5 geriledi.

ABD’ye yönelik ihracattaki bu düşüş, ABD’deki yapay zeka patlamasının tetiklediği enerji depolama talebinin Çin menşeli bataryalara olan talebi artırmadığını gösteriyor.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.