Veri, olgu, kıymet ve hukuktur.

Veri, olgu, kıymet ve hukuktur.

Hukuk bilimi ve düşüncesi yeniliğe açıktır. Yaşayış, düşünüş ve teknolojideki her değişim hukuka yansır. Veri alanındaki gelişmelerde bu yeniliklerden biridir. Veri artık hukuktur. Hukuk devleti ve hukuk bilimi veri alanına kayıtsız kalamaz. Veri, hayatı ve hukuku yeniden tanımlamaktadır.

İçinde bulunduğumuz yüzyılın “veri yüzyılı” olarak değerlendirildiği bir dönemdeyiz. Ülkemizde de “Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi” projesi başlaşmış 17.04.2017 ihale edilmiş ve halen yürümektedir. Veri; toplumla, devletle, insanla ilgili olduğu ölçüde hukukla da ilgilidir.

Türk hukukunda da konuya ilgi giderek artmaktadır. Avrupa Birliği açısından ise “veri koruma”, “Dijital Çağ’ın en kapsamlı hukuk uyumlaştırma projelerinden biri olarak nitelendirilmektedir”. Dolayısıyla konu çok önemli, kapsamlı ve günceldir. Bilinmesine, anlaşılmasına ve doğru uygulamasına büyük ihtiyaç vardır. Kalkınma Bakanlığının da konuya ilişkin çalışmaları vardır.

İnternet, kamera, video, fotoğraf, program yazılımı ve yazılım uygulamaları, cep telefonu, medya, haberleşme uyduları,iletişim araçları, ticaret, sanat… kısaca hayat giderek sayısallaşmakta ve veriye dönüşmektedir. Veri artık hukuki bir kıymettir.

Veri hukukunun en önemli alanları; ticaret, vergi, muhasebe [bankacılık,geniş ticari ağ bandına sahip şirketler], bilim ve sanayi, medya ve siyaset, kişinin özel bilgileri ve yaşamını sürdürdüğü iş ve kültür hayatıdır.

Veri, üretildikçe ve yayınlandıkça, kullanıldıkça, yasal olarak saklandıkça, hukuku da öne çıkmaya devam edecektir. Veri hukuku; özel hukuk ve kamu hukuk alanını ilgilendirdiği gibi, tüm özel sektörü ve kamu kurumlarını da ilgilendirir.

Günlük yaşam içinde (yargı aşamasından önce) verinin hukuka uygunolması, aykırı kullanımı ve korunması, yargı aşamasında ise ispat, delillendirme ve hakların korunması veri hukukunun fonksiyon ve anlamını açıklar ve özetler. Veri, her zaman hukukun ilgi alanındadır.

Veriyi, hukuki kılan şey; taşıdığı anlam, içerdiği mesaj ve fonksiyondur. İzah bağlamında verinin işlenmesi, çözümü ve yorumu, madenciliği ve yapay zekâ uygulamaları ise veri hukukunun şimdi ve gelecek açısından ufkunu ve kapsayıcılığını ifade etmektedir.

Hukuk herkes için vardır, ancak kullanabilmek için önce bilmek gerekir. Bu anlamda; bilmekte hukuktur, hukukuna sahip çıkmaktır. Adalet ve toplum, hukuka sahip çıkıldığı ölçüde gelişir.

Hukuk bilimi, insan ve amaç odaklıdır. Ürettiği ve ulaştığı her yeni düşünce herkes için gereklilik, herkes için faydadır. Türk hukuk literatürüne veri hukuku dâhil olmuştur. Sistematiği, bağlılığı, bağımsızlığı, delillendirme ve ispattaki yeri bilim ve uygulama açısından anlaşılmaya, tartışılmaya devam edecektir.

Veri, olgu, kıymet ve hukuktur.

Hepimize hukukun üstün olduğu kıymetli bir yaşam dilerim.
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.