Aysan: “Bitcoin’den çok Blockchain bizi etkileyecek”

İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Aysan, "Google'da, Bitcoin'in aranması Trump'ın aranmasından çok daha fazla." dedi.

Aysan: “Bitcoin’den çok Blockchain bizi etkileyecek”

İSTANBUL / NURULLAH SARI (YSM) - Son zamanların en popüler konularından birisi olan Bitcoin hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan, Blockchain’in hayatımız üzerinde daha etkili olacağından bahsetti.

İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen panelde Bitcoin ve Blockchain ele alındı. İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan, Bitcoin için hazırlanan Blockchain’in hayatımızın her alanına etki edeceği söyledi. Bitcoin’in tüm dünyada şu anda en popüler konulardan biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan şu ifadeleri kullandı:

İnsanlar için en önemli işlevi mübadele aracı, değer saklama aracı ve değer birimi olan paranın devletler açısından en önemli fonksiyonu ise kriz dönemlerinde ekonomiyi canlandırmak, normal dönemlerde ekonomiyi dengelemektir. 2008 küresel krizi sonrasında Bitcoin’i tedavüle sürenler paranın bu son fonksiyonunu sorguladıklarını iddia ediyorlar. Amerikalılar için Büyük Buhran’ın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliriz. Bu nedenle 2008 krizinden çok korktular. Yeniden bir büyük buhran yaşamak istemediler. Dolayısıyla 2008 krizinden sonra çıkan Bitcoin’in ortaya çıkmasını bu bağlamda düşünmekte fayda var. Bu açıdan baktığımızda Bitcoin tipi uygulamaları ilk başlarda devletler mi çıkartıyor yoksa teknik tarafı güçlü gruplar mı diye soracak olursak ben şahsen bunların karışımı olduğunu düşünüyorum. Bitcoin tartışmaları bize paranın bir kurgu, bir inanma işi olduğunu ve paraların hikayesi olduğunu daha iyi gösterdi.

Prof. Dr. Ahmet Faruk Aysan: “Blockchain üniversitelerin işleyişini bile etkileyecek”

Bitcoin’in arkasında bulunan Blockchain teknolojisinin çok önemli bir buluş olduğunu dile getiren Aysan şunları söyledi:

Bitcoin veya diğer coin’ler batabilir ama Blockchain teknolojisinin hayatımızın her alanına gireceğini düşünüyorum. Blockchain bankacılığı, tapu işlemlerini ve hatta üniversitelerin işleyişini etkileyecek. İnsanlar dünyanın birçok ülkesinden farklı dersler alacaklar ve blockchain teknolojisiyle tüm bu dersleri görebilen bir üniversite öğrencilere diploma verebilecek. Blockchain teknolojisi merkeziyetçiliği kaldırırken, aracıları azaltacak. Bankacılık, sigorta gibi aracılığın yüksek olduğu sektörler özellikle blockchain teknolojisinden en fazla etkilenecek sektörler arasında sayılabilir. İçerisinde kayıtların birbirine kriptografik elementlerle bağlı olduğu sürekli büyüyen bir veritabanı olan Blockchain teknolojisi hayatımızın her alanını kayıt altına alacak.

“Uluslararası hukuk yeni farketti”

İstanbul Şehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Rahman Başaran, ise uluslararası hukukun Bitcoinve diğer kripto para birimlerini yeni fark ettiğini dile getirdi. Bu konuda herhangi ciddi bir makale dahi olmadığını söyleyen Başaran şu ifadeleri kullandı:

Çin, Bitcoin ile ilgili finansal kurumlarına ve bankalarına kesinlikle işlem yapmamaları konusunda direktif veriyor. Japonlar da ‘Bitcoin paradır’ diyorlar. ‘Japon Yen’i bir para ise Bitcoin de bir paradır.’ Kanadalılar ‘Bitcoin bir para değildir ama maldır, Bitcoin de altın gibi bir şeydir’ diyor. ‘Biz buna mal diyeceğiz. Ona göre de vergilendireceğiz’ diyorlar. Amerikalılar da ‘Bitcoin işi yapılsın. Biz bu işi uzaktan seyredelim. Bu iş ile uğraşacak kurumlara ise lisans verelim’ diyorlar. Türkiye ve Hollanda da ‘biz Bitcoin’i izleyelim, görelim’ diyorlar. Gelişmekte olan ülkelerin alt kategorisindeki Bolivya, Ekvador, Ürdün, Fas ve Bangladeş gibi ülkeler ise Bitcoin’i tamamen yasaklıyorlar.”

Yalnızca bir tane Bitcoin hikayesi olmadığına dikkat çeken Başaran & Erdem Hukuk Bürosu Ortağı Avukat Barış Erdem ise şunları söyledi:

1375’in üzerinde farklı kripto para var ve her birinin farklı hikayesi var. Hepsinin arkasında farklı iş fikirleri ve farklı iş modelleri var. Başladığımızda Bitcoin vardı ve şu an 275 milyar dolarlık bir pazara sahip. Blockchain Teknolojileri pek çok alanda gelecek vadediyor ancak Türkiye’de henüz Blockchain Teknolojilerine ve kripto paralara ilişkin yasal bir mevzuat yok. Bu yeni ekonomik enstrümanlardan faydalanmak için bu alandaki hukuki boşluğu doldurmak gerekiyor.

YSM HABER MERKEZİ

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2018, 22:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER