Regaib Kandili'nde eller semaya açıldı

Kandiller zincirinin ilk halkası Regaib Kandili dolayısıyla programlar düzenlendi. Camilerin dolup taştığı etkinliklerde dualar edildi, ikramlar dağıtıldı.

Regaib Kandili'nde eller semaya açıldı

İSTANBUL-NEDİM YÜKSEL (YSM) - Diyanet İşleri Başkanlığı takvimine göre; Regaip Kandili İslam alemi açısından büyük önem taşır ve Üç Aylar'ın habercisi olarak kabul edilir.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Regaip Kandili anlamı ve önemi merak edilirken yapılacak ibadetler ve faziletler, okunacak dualar, kılınacak namazlar de araştırılan önemli konu başlıkları arasında yerini alıyor. Sözlük anlamı olarak "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamı taşıyan "Regaip" kelimesi, Arapça bir kelime olan "re-ğa-be" kökünden gelmektedir. Kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, bir şeyi istemek ya da arzulamak, onu elde etmek için çaba sarf etmek gibi anlamları taşımaktadır..

Regaip gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu mübarek geceyi ibadetlerle geçirmek alimler arasında kabul görmüştür. Kelime olarak, elde edilmesi arzu edilen değerler, bir şeyi istemek ya da arzulamak, onu elde etmek için çaba sarf etmek gibi anlamları taşımaktadır. Regaip gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu mübarek geceyi ibadetlerle geçirmek alimler arasında kabul görmüştür. 

İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor. Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor.

RECEP AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Recep ayının tamamında okunması önemle tavsiye edilen dua;

Allahümme barik lena fi recebe ve şa'ban ve belliğna ramazan vehtimlena bil-iman ve yessirlena bil-Kur'an

Daha sonra 100 kez;

Sübhanallahil-Hayyi'l-Kayyum

YSM HABER MERKEZİ

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2022, 00:39

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER