18. yılına giren Facebook’ta (Meta) neler oluyor?

Mark Zuckerberg ve üç arkadaşının 4 Şubat 2004’te Harvard Üniversitesi’ndeki yurt odasında kurduğu Facebook, 18. yılında ilk defa kullanıcı büyümesinde yavaşlama gördü.

18. yılına giren Facebook’ta (Meta) neler oluyor?

İSTANBUL-TURGUT ERDİNÇ (YSM) - Meta adıyla ilk bilançosunu sunan Facebook’un net karı, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 8 azalarak 10,3 milyar dolara geriledi.

İsim değişikliğine giderek “Meta” adını alan Facebook, geçen yılın ekim-aralık dönemine ait bilançosunu açıkladı.

Buna göre, şirketin geçen yılın dördüncü çeyreğinde elde ettiği gelir, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artışla 33,7 milyar dolara çıktı. Meta, 2020’nin aynı döneminde 28,1 milyar dolar gelir elde etmişti.

Şirketin 2021 yılı genelinde elde ettiği gelir ise bir önceki yıla göre yüzde 37 artarak 117,9 milyar dolara yükseldi.

Meta, bu yılın ilk çeyreğinde ise gelirinin 27 milyar dolar ile 29 milyar dolar arasında olmasının beklendiğini bildirdi. Analistler, şirketin ilk çeyrek gelir tahminin 30,2 milyar dolar civarında olmasını bekliyordu.

Hisse başına karı beklentilerin altında kaldı

Şirketin net karı ise geçen yılın son çeyreğinde yüzde 8 azalış göstererek 10,3 milyar dolara geriledi. Meta, 2020’nin ekim-aralık döneminde 11,2 milyar dolar kar açıklamıştı.

Meta’nın net karı 2021 genelinde ise yıllık yüzde 35 artışla 39,4 milyar dolara ulaştı.

Şirketin metaverse stratejisi için önem taşıyan sanal gerçeklik ve akıllı gözlükler ile henüz piyasaya sürülmemiş diğer ürünler üzerinde çalışan Reality Labs bölümü, geçen yıl 10 milyar doların üzerinde zarar etti.

Şirketin 2020’nin dördüncü çeyreğinde 3,88 dolar olan hisse başına karı da geçen yılın aynı döneminde 3,67 dolara indi. Meta’nın hisse başına karının bu dönemde 3,84 dolar olması tahmin ediliyordu.

Beklentileri karşılayamayan dördüncü çeyrek bilançosu sonrası Meta’nın hisseleri, New York borsasının kapanmasının ardından gerçekleşen sınırlı işlemlerde yüzde 20’nin üzerinde değer kaybetti.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, geçen yıl şirketin isminin Meta olarak değiştirildiğini ve firmayı bir metaverse şirketine dönüştürmeyi hedeflediğini duyurmuştu.

Artık Meta olarak adlandırılan Facebook, kazanç ve tahminlerin beklenenden daha düşük gelmesinin ardından perşembe günü erken işlemlerde %25 düştü. 

Düşüş, Meta’nın piyasa değerini yaklaşık 230 milyar dolar azalttı. Böylece Meta ABD şirketleri arasında yaşanan en büyük günlük değer kaybını yaşamış oldu. Business Insider’ın haberine göre Mark Zuckerberg’in Çarşamba günü 121 milyar doların biraz üzerinde olan serveti yaklaşık 92 milyar dolara düştü. Mark Zuckerberg’in kişisel serveti yaklaşık 30 milyar dolar azalmış oldu. 

Peki, Meta’yı etkileyen ne oldu? Forbes’un haberine göre dikkatler büyük ölçüde iki konuya çevrildi.

Birincisi, dördüncü çeyrekte Facebook günlük kullanıcılarındaki düşüş. Çünkü bu, platformun ilk kez böyle bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Facebook, gerilemeyi TikTok’la artan rekabete ve Hindistan’daki internet veri maliyetlerindeki artışa bağladı. Bu, Facebook’un sosyal medya üzerindeki 10 yıllık hakimiyetini sürdürme mücadelesinin en yeni işareti. Facebook yurtdışındaki büyümeyle ABD’deki düşüşü telafi etmeyi başarıyordu. Şimdi, yurtiçinde ve yurtdışında sorun şirket için yeni bir karmaşa.

FACEBOOK’UN BOĞUŞTUĞU 5 BÜYÜK SORUN

CCS Insight analisti Martin Garner ise Meta’nın beş büyük sorunla boğuştuğunu söyledi:

* Apple’ın 2021’deki gizlilik değişiklikleri reklam satışlarına zarar veriyor,

* Kullanıcı büyümesi keskin bir şekilde yavaşladı,

* Kullanıcılar içerik gönderilerini kısa biçimli videoya kaydırıyor.

* Meta, kısa biçimli videoda TikTok’un çok gerisinde

* Aynı zamanda Meta, meta veriye milyarlarca dolar yatırım yapıyor.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER