Nükleer silahlara 2022'de yapılan yatırım 82 milyar doları geçti

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) 55'inci yılını doldururken, nükleer silahlar konusunda anlaşmazlıklar sürüyor. Bu alanda geçen yıl yapılan yatırımlar 82 milyar doları geçti.

Nükleer silahlara 2022'de yapılan yatırım 82 milyar doları geçti

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Ülkelerin nükleer silahlanma yarışının önlenmesi amacıyla 1 Temmuz 1968'de imzaya açılan NPT, 1970'te yürürlüğe girdi. Antlaşma 1995'te ise süresiz olarak uzatıldı.

Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi, nükleer enerjinin barışçıl kullanımı ve nükleer silahsızlanmayı hedefleyen antlaşma bu yıl 55'inci yılını geride bıraksa da dünyada nükleer silahlara yapılan yatırımlar ve nükleer silahlar konusundaki anlaşmazlıklar sürüyor.

Dünyada halihazırda ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore nükleer silahlara sahip ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkeler arasında nükleer silah sayısı bakımından Rusya, ABD ve Çin başat güç olarak görülüyor.

Dünyada 12 bin 500'den fazla nükleer savaş başlığı bulunuyor

Araştırma şirketi Statista'nın verilerine göre, dünyada 12 bin 500'den fazla nükleer savaş başlığı bulunurken, Rusya 5 bin 889 nükleer savaş başlığı sayısı ile başı çekiyor. Rusya'yı 5 bin 244 başlıkla ABD ve 410 nükleer başlık ile Çin takip ediyor. Fransa'nın 290, İngiltere'nin 225, Pakistan'ın 170 Hindistan'ın 164, İsrail'in 90, Kuzey Kore'nin ise tahminlere göre 20 nükleer savaş başlığı bulunuyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) 2023 raporuna göre, genel olarak, dünyadaki nükleer savaş başlıklarının sayısı azalmaya devam ediyor ancak bu durum özellikle ABD ve Rusya'nın kullanılmayan savaş başlıklarını tasfiye etmesinden kaynaklanıyor.

Öte yandan, aktif savaş başlıklarının sayısının küresel ölçekte azaltılmasının geciktirildiği görülüyor ve sayıları tekrar artıyor.

ABD ve Rusya'nın, nükleer savaş başlıklarını, füze, uçak ve denizaltı fırlatma sistemlerini ve nükleer silah üretim tesislerini yenilemek ve modernize etmek için kapsamlı programlara sahip olduğu biliniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şubatta yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Rusya'nın Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'na (START) katılımını askıya aldığını açıklamıştı.

2010'da imzalanan Yeni START Antlaşması, Rusya ve ABD'nin konuşlandırdığı stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını maksimum 1550 ile sınırlandırıyordu.

Putin, haziranda yaptığı açıklamada, ülkesinin Belarus'a ilk parti taktik nükleer silahları yerleştirdiğini, silah transferinin yaz sonuna kadar tamamlanacağını belirtmişti.

Rusya’nın Belarus'a gönderdiği nükleer taktik silahların ABD'nin 1945’te Japonya’ya karşı kullandığı nükleer silahlardan 3 kat daha güçlü olduğu aktarılıyor.

Çin'in Ocak 2022'de 350 olduğu düşünülen nükleer savaş başlıklarının sayısı, Ocak 2023'te 410'a yükseldi. SIPRI'nin raporunda, Çin'in nükleer gücünün tam olarak bilinmediği ve değerlendirmelerinin önemli bir kısmının ABD Savunma Bakanlığı'nın verilerine dayandığının altı çiziliyor.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER