banner79

NATO, hava savunmasını güçlendirme ana gündemiyle savunma bakanları düzeyinde toplanıyor

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, müttefik savunma bakanlarının son dönemde yaşanan hava sahası ihlalleri ışığında İttifak'ın savunmasını güçlendirme, Ukrayna'nın da bu anlamda desteklenmesini sağlama odaklı bir gündemle bir araya geldiklerini söyledi.

banner80
NATO, hava savunmasını güçlendirme ana gündemiyle savunma bakanları düzeyinde toplanıyor
banner81

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Rutte, Brüksel'deki karargahta düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakanların masasında önemli konuların olduğunu belirten Rutte, haziran ayında Lahey'de yapılan NATO Zirvesi'nde alınan savunma harcamalarını ve üretimini artırma ile Ukrayna'yı desteklemeye devam etme kararlarının uygulanmasında ne aşamada olunduğunun görüşüleceğini kaydetti.

Rutte, son haftalarda müttefik hava sahasının dronlar tarafından ihlal edilmesi konusunun da toplantının sıcak gündem maddeleri arasında olduğunu vurgulayarak, bu tehdit karşısında neler yapılabileceğinin görüşüleceğini dile getirdi.

Bakanların kendi aralarında yapacağı toplantının ardından Ukrayna-NATO Temas Grubu formatında bir araya geleceğine değinen Rutte, İttifak'ın ağustos ayında başlattığı "Ukrayna'nın Öncelikli İhtiyaçlar Listesi" (PURL) programına ilişkin son durumun da ele alınacağını belirtti.

Rutte, "Bu programda, ABD, halihazırda 2 milyar dolarlık taahhütte bulunan müttefikleri tarafından finanse edilen, Ukrayna'ya temel ve öldürücü olmayan askeri desteği tekrar sağlıyor." dedi.

Bunların hava savunma sistemlerini de içerdiğini kaydeden Rutte, programa bugün daha fazla ülkenin katılmasını umduğunu söyledi.

AB'nin "dron duvarı" girişimi

Rutte, Avrupa Birliği'nin (AB) son dönemde artan dron tehditlerine karşı duyurduğu "dron duvarı" girişimiyle ilgili, NATO'nun standart belirlemede AB'nin ise kaynak sağlamada iyi olduğunu belirterek, "Sizi temin ederim ki AB ve NATO birlikte gerçekten çok iyi çalışıyor. Hiçbir şekilde 'mükerrere düşme' söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

NATO'nun hava sahasını ihlal eden askeri uçaklara yaklaşımı

Rus jetlerinin hava sahası ihlalleriyle ilgili bir soruya da Rutte, "Bazen kamuoyu tartışmalarında, bir uçak, bir Rus uçağı, ister kasıtlı ister kasıtsız olsun, NATO hava sahasına girerse, onu mutlaka düşürmeniz gerektiği söyleniyor. Ben buna katılmıyorum. Bence önce bir tehdit oluşturduğuna kesinlikle ikna olmalısınız. Eğer bir tehdit oluşturuyorsa, tehdidin gerçekleşmemesi için gereken her şeyi yapabiliriz. Ama eğer bir tehdit oluşturmuyorsa, bizim rolümüz, kendi hava sahasının dışına çıkıp NATO hava sahasına giren o uçağın nazikçe bizim hava sahamızın dışına yönlendirilmesini sağlamak ve ardından Ruslara bunu yapmayı bırakmalarını açıkça belirtmektir." diye konuştu.

banner82

Rutte, "(Rusya) NATO'ya karşı kasıtlı olarak bir şey yapmaya kalkışırsa, NATO hava sahasının ve topraklarının her bir santimini savunmak için tüm yetkililerimizle birlikte her şeyimiz mevcut. Tabii ki Ukrayna'dan öğrendiklerimizle en son teknolojileri en kısa sürede uygulamaya koyacağız." ifadelerini kullandı.

Polonya ve Estonya'da olanlara bakıldığında NATO'nun tam beklenildiği gibi davrandığını vurgulayan Rutte, "Tehdit oluşturan dronların düşürülmesini sağladık." dedi.

Rutte, Estonya hava sahasına giren MiG-31'lerin ise tehdit oluşturup oluşturmadıklarını değerlendirdiklerini belirterek, "Tehdit oluşturmuyorlardı. Bu yüzden İtalyan F-35'leri tarafından hava sahasının dışına yönlendirildiler. Bu yüzden tam olarak bu şekilde eğitim aldık ve hazırlandık. Arkadaşlar, bu yeni değil. Bunu 60-70 yıldır yapıyoruz. Bunu Sovyetlerle, Ruslarla yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

9 Eylül'de Polonya, 14 Eylül'de Romanya ve 19 Eylül'de Estonya'nın hava sahaları Rus dron ve jetleri tarafından ihlal edilmiş, Danimarka'da kritik askeri tesisler ve sivil havalimanları üzerinde tanımlanamayan dronlar görülmüştü.

YSM HABER MERKEZİ

banner83
banner84

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner71

banner72

banner73

banner68

banner69

banner70