Küresel askeri harcamalar gelecek sene yüzde 23 artacak

İsrail-Hamas çatışması, Rusya'nın Ukrayna işgali ve Çin'in yükselişi silah üreticilerinde patlama yarattı. New York Times gazetesi, “ABD, Çin ve Rusya'daki satışlar hariç tutulduğunda, dünya çapındaki askeri satın alma harcamalarının gelecek yıl 241 milyar dolara ulaşacak. Bu da yüzde 23 artış demek” diye yazdı.

Küresel askeri harcamalar gelecek sene yüzde 23 artacak

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Sular ısınıyor, dünya silahlanıyor…

Hamas’ın 7 Ekim saldırıları sonrası başlayan İsrail operasyonları, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı Ukrayna Savaşı ve Çin’in yükselişi silah üreticilerinin iştahını kabartıyor.

Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times, durumu “Mevcut krizler, dünyanın en büyük silah satıcısı olan ABD’ye yeni ülkelerle daha yakın askeri bağlar kurma şansı verdi” diye tanımlarken; “silahlanan” dünya ile verileri sıraladı.

ABD, tüm ülkelerden 5 kat fazla silah satıyor

 -Stockholm Barış Araştırma Enstitüsü'ne göre, geçen yıl dünya çapındaki silah, personel ve diğer maliyetlere ilişkin askeri harcamalar 2.2 trilyon dolara ulaştı. Bu, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana enflasyona göre düzeltilmiş dolar cinsinden en yüksek seviye.

-ABD, Çin ve Rusya'daki satışlar hariç tutulduğunda, dünya çapındaki askeri satın alma harcamalarının gelecek yıl 241 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu, enflasyona göre düzeltme yapıldıktan sonra bile geçen yıla göre yüzde 23 artış anlamına geliyor.

-Geçen yıl itibarıyla ABD dünya silah ihracatının yüzde 45'ini kontrol ediyor. Bu, diğer tüm ülkelerden neredeyse 5 kat daha fazla. Bu oran, 10 yıl önce yüzde 30'du.

-Mevcut savaşlar dışında bir Pakistan-Hindistan ya da Azerbaycan-Ermenistan gerilimi de olası… Silah Kontrol Birliği’nden (ACA) Michael Klare, “Çok kırılgan bir dönemden geçiyoruz. "Silah satışlarının bölgesel bir çatışmayı alevlendirmesi ve sonuçta büyük güçler arasında bir savaşın patlak vermesini tetiklemesi riski var” dedi.

Avrupa’nın en çok silahlananı Polonya

-ABD, Çin’e karşı Asya’da kendisine iki müşteri daha buldu: Endonezya ve Hindistan…

- Ukrayna’nın komşusu Polonya, Avrupa’nın en çok silahlanan ülkesi oldu. Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ülkesinin gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 4'ünden fazlasını, yani NATO ülkeleri tarafından kabul edilen hedefin iki katını savunmaya harcayacağını duyurdu.

-Ocak ayından bu yana Polonya'ya, Lockheed Martin'in HIMARS ve Hellfire füze sistemleri (10 milyar dolar), Raytheon'un Entegre Hava ve Füze Savunma sistemi (15 milyar dolar) ve Boeing'in Apache saldırısının 96'sı dahil olmak üzere ABD'den 41.7 milyar dolarlık silah satın alma hakkı verildi. Bunlar, General Dynamics tarafından üretilen Abrams tanklarına ve Polonya'nın son yıllarda sipariş ettiği Lockheed Martin'in F-35 savaş uçaklarına ek olarak geliyor.

Türkiye silah tüccarı listesinde 7 sıra atladı

-Geçtiğimiz yıl Polonya, Güney Kore ile bin tank, 48 savaş uçağı ve 672 motorlu obüs için 14 milyar dolarlık bir anlaşma yaptı. Yalnızca Polonya'nın verdiği bu sipariş, şu anda Almanya, İngiltere ve Fransa'nın ordularında bulunan tüm tankların toplamından daha büyük.

- Polonya, silah tedarikçileri listesine Türkiye'yi de ekledi ve geçen yıl 29 ülkeye drone satan Baykar'dan geçen yıl silahlı insansız hava araçlarını satın aldı. Türkiye, on yıl önce 18'inci sıradayken; şu anda dünyanın 11'inci en büyük silah tüccarı…

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER