Ramazanda sağlıklı beslenin

Ramazanda sağlıklı beslenin

Ramazan denince akla hemen “iftar” ve “sahur” sofraları gelir. Beslenme uzmanlarına göreyse iyi bir ramazan sofrasının iftarda da sahurda da mantıklı ve makul olması gerekir. Bunun birinci şartının da “porsiyon kontrolü” olduğu söylenir.

Porsiyon kontrolü diyetisyenlerin her defasında tekrar ettiği, üzerinde durduğu önemli bir uyarı. Peki, pek de kolay olmayan bu kontrol nasıl sağlanabilir?

 Bugün sayfamızı Yaşasın Hayat diyetisyenleri hazırladı. Sağlıklı ramazan sofraları için dikkatle okumanızı öneririm.

Ne yapmalı?

İftarlık seçimleri: 1 kepçe çorbanın ardından ana yemeği yemenize engel olacak miktarlarda peynir, pastırma, zeytin, bal-kaymak ile pide tüketmek kilo aldırır. İftariyeliklerde “miktara dikkat!” Acele etmek ve abartmak riskli.

Çorba: Tokluk hissinizi hemen sağlayacak, yaz sebzeleri ile hazırlanmış mercimek çorbası veya soğuk ayran aşı çorbası tavsiye edilen seçimler.

Kan şekeri dalgalanmalarına izin vermeyin: Yemek yemeye başlarken seçtiğiniz yiyecekler kan şekerinizi aniden yükseltip, düşürerek baş ağrısı ve benzeri sorunlara neden olabilir.

Bu durumdan sakınmak için kan şekerinizi dengeleyen, sizi tok tutacak glisemik indeksi düşük besinlere (yoğurt, ayran, peynir ile tam tahıllı ekmek grubu ve sebze grubu yiyeceklerin kombinasyonu) öncelik verin.

Çeşitlilik, yeterlilik ve denge: Her gruptan besinin (süt-yoğurt grubu, et grubu, tam ekmek grubu, sebze ve meyve grubu ile yağ grubu) mutlaka öğününüzde bulunmasını sağlayın. Tabağınızı dörde bölerek her yiyecek grubundan farklı seçimler yapabilirsiniz.

Tehlikeli yiyeceklere dikkat: Kızartmalar, aşırı yağlı yiyecekler, tuzlu, salamura besinlerle unlu tatlılardan bu ay uzak durmaya çalışın. 
Bu tür yiyeceklerin tüketimi reflü, gastrit gibi sindirim sistemi hastalıklarına ve yağlanmış bir vücuda neden olabiliyor. 

Mutlaka sahura kalkın: Sağlıklı beslenmenin temellerinden biri olan “öğün atlamama” kuralı bu dönemde de geçerli. Sahurda besin tüketiminiz kadar sıvı tüketiminize de özen göstermeyi unutmayın. 

Sahuru “protein ağırlıklı” yapın. Mesela yumurta (menemen), yoğurt, peynir, ayran buna örnek gösterilebilir.

Ramazanda sık yapılan hatalar

Sahura kalkmamak, iftarda hızlı yemek, özellikle kalabalık iftarlarda, sofrada uzun süre oturmak yemeği fazla kaçırmak, misafirlere daha fazla yemeleri için ısrar etmek, yağlı, kızartma, kavurma, fazla tuzlu ya da ağır yemekler yemek.

Çok fazla yemek çeşidi yapmak, sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünleri tüketmek.

Şerbetli tatlılar yemek, sıvı olarak gazlı, kolalı içecekler, ya da fazla çay, kahve tüketmek. İftarla birlikte sigara ile orucu açmak, oruçlu iken içilemeyen sigaraları iftardan sonra telafi etmeye çalışmak. İftar yaptıktan sonra televizyon karşısında atıştırmak.

Oruçlu geçirilmesi gereken zamanı uyuyarak geçirip, sahura kadar uyanık durmak son derece yanlıştır.

Hepinize sağlıklı ve sıhhatli oruçlar  dilerim.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.