İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Dünya ekonomileri birçok belirsizlik içerisinde projeksiyon oluşturmaya odaklanırken, ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları küresel ekonomi üzerindeki soru işaretlerinin devam etmesini sağlıyor.
ABD ile Çin arasında sağlanan geçici tarife anlaşması, bir süredir yüksek seyreden risk algısının azalmasına katkı sağlamıştı.
Ancak tarifelerin, önceki seviyelere kıyasla daha düşük olsa da uygulanmaya devam edecek olması, küresel ticaretin sekteye uğrayabileceği ve bunun da büyüme ile enflasyon üzerinde olumsuz etki yapabileceği endişelerini beraberinde getiriyor.
Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump'ın ekonomi ve ticaret politikalarının olası etkileri değerlendirilirken, ABD'nin kredi notunun düşürülmesi, vergi tasarısının bütçe açıklarını artırabileceği ve tarifelerin enflasyonist baskıları yeniden canlandırabileceğine yönelik soru işaretleri fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ediyor.
Bununla birlikte tahvil piyasaları, ABD ekonomisine yönelik endişe ve belirsizliklerin artmasıyla satış ağırlıklı bir seyir izlerken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,51 seviyesini aştı.
Analistler, tahvil piyasalarındaki bu hareketin yatırımcıların gelecek dönem öngörülerine dair belirsizlik algısından kaynaklanabileceğini belirterek, ABD'nin ekonomik görünümündeki bu değişikliklerin portföy hareketleri açısından dikkatle izlemekte olduğunu kaydetti.
YSM HABER MERKEZİ