Rusya-Kuzey Kore ittifakı derinleşiyor: 2026-2027 mutabakatı imzalandı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kuzey Kore'nin Wonsan kentinde mevkidaşı Choe Son Hui ile bir araya gelerek 2026-2027 yıllarını kapsayan diplomatik değişim mutabakatı imzaladı.

Rusya-Kuzey Kore ittifakı derinleşiyor: 2026-2027 mutabakatı imzalandı

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, resmi temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kore’nin Wonsan kentine gerçekleştirdiği ziyarette, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son Hui ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliği ve stratejik ilişkilerin derinleştirilmesi masaya yatırıldı.

Lavrov ile Choe, 2026-2027 yıllarında diplomatik birimler arası değişimi kapsayan yeni bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, iki ülkenin dış politika kurumları arasındaki koordinasyonu artırmayı ve karşılıklı değişim programlarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Lavrov, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kuzey Kore yönetiminin Rusya’ya desteğini bir kez daha vurguladığını belirtti.

"Ukrayna kriziyle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Koreli dostlarımız, özel askeri operasyonumuzun tüm hedefleri ile Rus liderliği ve silahlı kuvvetlerinin eylemlerine yönelik kesin desteklerini yineledi" dedi.

Rusya-Kuzey Kore ittifakı derinleşiyor: 2026-2027 mutabakatı imzalandı - Resim : 1

Lavrov ayrıca, Kore Halk Ordusu'nun, Kursk bölgesinde Ukraynalı unsurlara karşı yürütülen operasyonlara katkısından dolayı teşekkür ederek, "Kursk bölgesinin Ukraynalı Naziler ve yabancı paralı askerlerden başarılı şekilde temizlenmesine yönelik katkılarından ötürü Koreli dostlarımıza içten şükranlarımızı ifade ettik" ifadelerini kullandı.

Ziyaret, Rusya ile Kuzey Kore arasında dışişleri bakanları düzeyinde başlatılan stratejik diyaloğun ikinci turu kapsamında gerçekleşti. Lavrov'un ziyareti, son dönemde Batı ile ilişkileri daha da gerilen iki ülkenin askeri ve diplomatik iş birliğini ileri taşıma çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER