banner79

Fed tutanakları faiz indirimi konusunda görüş ayrılığını ortaya koydu

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ilişkin tutanaklar, faiz indirimleri konusunda görüş ayrılığı olduğunu gösterdi.

banner80
Fed tutanakları faiz indirimi konusunda görüş ayrılığını ortaya koydu
banner81

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 28-29 Ekim'de düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.

Politika faizinin beklentiler doğrultusunda 25 baz puan düşürülerek yüzde 3,75-4 aralığına indirildiği son toplantının tutanakları, Fed yetkililerinin faiz indirimleri konusunda bölündüğünü ortaya koydu.

Tutanaklarda, para politikası görünümü değerlendirilirken yetkililerin mevcut para politikası duruşunun ne derece kısıtlayıcı olduğu konusunda çeşitli görüşleri dile getirdiği aktarıldı.

Politika duruşu kısıtlı kalmaya devam edecek

Bazı yetkililerin, ekim ayındaki toplantıda politika faizinde yapılan 25 baz puanlık indirime rağmen politika duruşunun kısıtlayıcı olmaya devam edeceği görüşünde olduğu tutanaklarda belirtildi.

Buna karşılık bazı katılımcıların ise ekonomik faaliyetin dayanıklılığına, destekleyici finansal koşullara veya kısa vadeli reel faiz oranlarına ilişkin tahminlere işaret ederek para politikası duruşunun net bir şekilde kısıtlayıcı olmadığını ifade ettiği aktarıldı.

Tutanaklarda, "Para politikasının kısa vadeli seyri tartışılırken, yetkililer, Komitenin aralık toplantısında hangi politika kararının en uygun olacağı konusunda güçlü şekilde farklılaşan görüşler dile getirdi." ifadeleri kullanıldı.

Ekonomi beklentiler doğrultusunda seyrederse aralıkta faiz indirimi uygun olabilir

Tutanaklarda, bazı yetkililerin ekonominin gelecek toplantıya kadar beklentiler doğrultusunda seyretmesi halinde aralık ayında politika faizinin daha da düşürülmesinin uygun olabileceğini değerlendirdiği belirtildi.

Buna karşılık birçok yetkilinin ise kendi ekonomik görünümleri doğrultusunda yılın geri kalanında faiz oranının sabit tutulmasının uygun olacağını ifade ettiği kaydedildi.

banner82

Tutanaklarda, "Bu bağlamda, toplantıda birçok yetkili federal fon oranı için hedef aralığın düşürülmesinden yanaydı, bazıları bu kararı desteklemekle birlikte sabit tutulmasını da destekleyebilirdi, birkaçı ise hedef aralığın düşürülmesine karşıydı." ifadeleri yer aldı.

Fed'in ekim ayındaki toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine gitme kararı 2'ye karşı 10 oyla alınmıştı.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Stephen Miran, 50 baz puanlık faiz indiriminden, Kansas City Fed Başkanı Jeffrey Schmid ise politika faizinin sabit tutulmasından yana olduğu için karşı oy kullanmıştı.

Fed'in gelecek toplantısı 9-10 Aralık'ta yapılacak.

YSM HABER MERKEZİ

banner83
banner84

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner71

banner72

banner73

banner68

banner69

banner70