banner79

Almanya, Rosneft Deutschland için ABD’den muafiyet bekliyor

Almanya, ABD’nin Rus enerji şirketlerine yönelik yeni yaptırımlarından Rosneft Deutschland’ın muaf tutulmasını istiyor. Eylül 2022'de kayyım atanan şirkete muafiyet tanınmaması halinde Doğu Almanya’nın yakıt arzının tehlikeye girebileceği belirtiliyor.

banner80
Almanya, Rosneft Deutschland için ABD’den muafiyet bekliyor
banner81

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - ABD’nin Rus enerji şirketlerine yönelik yaptırımları genişletme kararı, Almanya’daki Rosneft Deutschland petrol şirketi üzerinden Avrupa enerji politikasının kırılganlığını yeniden gündeme taşıdı.

Ekonomist İsmail Akpınar, yaptığı değerlendirmede, Rosneft Deutschland’ın Rusya’nın devlet kontrolündeki petrol ve enerji devi Rosneft PJSC’ye bağlı bir iştirak olduğunu ve 2022’den bu yana Almanya’da devlet gözetiminde faaliyet gösterdiğini belirtti.

Akpınar, ülkenin enerji ve iletişim ağlarını düzenleyen, Türkiye’deki EPDK’ya benzer işlev gören Bundesnetzagentur (Federal Ağ Ajansı) adlı kurumun şirkete kayyım benzeri bir yönetim uyguladığını hatırlattı.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Washington’un Rosneft Deutschland’ı yaptırımlardan muaf tutmasını beklediklerini açıklamıştı. Akpınar, bu açıklamanın siyasî değil, ekonomik bir zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, “Şirket Schwedt Rafinerisi aracılığıyla Doğu Almanya’nın yakıt ihtiyacının büyük bölümünü karşılıyor. Eğer ABD istisna tanımazsa enerji arz güvenliği tehlikeye girer” dedi.

"Belirsizlik Moskova’yı değil, Alman ekonomisini zorluyor"

banner82

Yaptırımların genellikle siyasî mesaj niteliği taşıdığını belirten Akpınar, Rosneft Almanya örneğinin jeopolitik kararların reel ekonomide nasıl zincirleme etkiler yarattığını gösterdiğini söyledi.

Akpınar, “Her ne kadar şirket devlet gözetiminde olsa da, Rus bağlantısı algısı bankaları ve tedarikçileri tedirgin ediyor. Bu belirsizlik Moskova’yı değil, Alman ekonomisini zorluyor” ifadelerini kullandı. Avrupa’nın enerji politikasında stratejik bağımlılığının sürdüğünü vurgulayan Akpınar, “Almanya Rus petrolünden koptu ama bu kez Washington’un kararlarına bağımlı hale geldi. Avrupa hâlâ kendi enerji egemenliğini tam olarak tesis edemedi” değerlendirmesinde bulundu.

Akpınar, çözümün şirketin Rus ana yapıdan tamamen ayrıştırılarak Avrupa merkezli bir enerji konsorsiyumuna devredilmesi olduğunu belirterek “Yatırım ortamı böylece istikrara kavuşur, Avrupa enerji kaynakları üzerinde yeniden denetim kazanır. Rosneft tartışması Almanya’ya, jeopolitik ile ekonomi arasındaki ince çizgiyi bir kez daha hatırlattı. Yaptırımların amacı Rusya’yı cezalandırmak olabilir, ama bu bedelin Alman ekonomisine ödetilmesi sürdürülebilir bir politika değildir” görüşünü dile getirdi.

YSM HABER MERKEZİ

banner83
banner84

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner71

banner72

banner73

banner68

banner69

banner70