ABD'de enflasyon beklentiyi aştı

ABD'de Haziran’da yüzde 8.8 artması beklenen yıllık enflasyon yüzde 9,1 artarak rekor tazeledi. Çekirdek enflasyon yüzde 6'dan yüzde 5,9'a sınırlı gerileme kaydetti. Beklentiyi aşan TÜFE sonrası piyasalarda oynaklık arttı.

ABD'de enflasyon beklentiyi aştı

NEW YORK-CANDİCE SHIFFLET(YSM) - ABD'de tüketici fiyatları yukarı yönlü hareketini sürdürerek, analistlerinin tahminlerinden de yukarı geldi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Haziran ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 1,1 olacağı yönündeydi.

Tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış yüzde 9,1 olarak gerçekleşti. Analistler yıllık artışın yüzde 8,6'dan yüzde 8,8'e çıkacağı tahmininde bulunmuşlardı. Böylece tüketici fiyatlarında 1981 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek seviye görüldü.

Çekirdek fiyat olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,7, yıllık yüzde 5,9 arttı. Analistlerin beklentisi aynı sırayla yüzde 0,5 ve yüzde 5,7 artış olacağı yönündeydi.

Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 7,5, yıllık yüzde 41,6 artış gösterirken, gıda fiyatlarında aylık yüzde 1,0, yıllık yüzde 10,4 artış yaşandı.

Ortalama haftalık kazançlar yüzde 1 düşüş gösterdi.

Beklentiyi aşan ABD enflasyonuna ilk piyasa tepkisi

Piyasalar Fed'in Eylül'de 75 baz puanlık faiz artışı olasılığını yüzde 80 olarak görüyor. Beklentiyi aşan enflasyon piyasaları hareketlendirdi.

ABD 10 yıllık faizi yüzde 3'ü aştı.

ABD vadeli borsada yüzde 1 civarı düşüşte.

Dolar endeksi 109 seviyesine hareketlendi.

Euro/Dolar 1.00045

Dolar/TL 17.45

Euro/TL 17.50

Brent Petrol 98.6 dolar

Spot altın 1.715 dolar

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER