'Libra geleneksel paralara meydan okuyabilir'

Chicago Üniversitesi Booth İşletme Okulu öğretim üyesi ve eski Fed Yönetim Kurulu Üyesi Randall Kroszner, kripto para libra ile ilgili olarak "Geleneksel paralara meydan okuyabilir" dedi.

'Libra geleneksel paralara meydan okuyabilir'

İSTANBUL - NURULLAH SARI (YSM) - Randall Kroszner, Facebook'un yakın zamanda tanıttığı kripto para Libra'nın ne olduğu sorusunu “Göreceğiz. Yönetim mekanizmasının tam olarak nasıl olacağını anlatmadılar.” dedi.

Bloomberg'den Francine Lacqua'ya konuşan Kroszner, Libra'nın en büyük farklarından biri olarak para birimi olmaya Bitcoin'den daha yakın olduğunu işaret etti.

Paranın bir değiş tokuş aracı ve tasarruf aracı olduğunun altını çizen Kroszner, "Bitcoin'un volatilitesi düşünülünce kesinlikle bir tasarruf aracı değil. Libra'nın yapmaya çalıştığı şeylerden biri değerini Döviz sepetine göre istikrarlı kılacak bir stable coin olmak" dedi.

'Para olmaya daha yakın'

Paranın hesap birimi olduğunu ve her şeyin o cinsten ifade edildiğini ifade eden Krozsner, "Ben yine de fiyatların hesap birimi olarak Libra cinsinden ifade edileceğini düşünmüyorum ama para olmaya Bitcoin'den daha yakın" dedi.

Facebook'un iki milyondan fazla kullanıcısı olduğunu vurgulayan Kroszner, "Eğer (Libra'yı) kullanmaya başlarlarsa değiş tokuş aracı olmaya başlayabilir" dedi.

Libra'nın nasıl regüle edileceği ve kendilerini nasıl yapılandıracaklarının net olmadığını söyleyen Kroszner, bunun büyük bir sorun olacağını ifade etti.

Kroszner, "Libra diğer tasarruf araçlarını olumsuz etkileyebilir mi?" sorusunu "Potansiyeli var. Çünkü Bitcoin'un tersine çok daha az volatil olacak ve çok fazla sayıda potansiyel kullanıcısı var. Bu nedenle geleneksel merkez bankası para birimlerine gerçek bir meydan okuma olabilir" ifadeleriyle yanıtladı.

Facebook, kendi kripto para birimi ile dijital cüzdanını tanıttı: Libra ve Calibra

Facebook uzun zamandır beklenen Blockchain temelli kripto parası Libra’yı duyurdu ve white paper’ını halka açık bir şekilde paylaştı.

Facebook, Libra ağındaki işlemleri onaylayacak (doğrulayıcı node) 25 dev şirketin isimlerini de açıkladı. Listede Visa, Uber, eBay, Vodafone ve tabii ki Facebook’un önde gelen şirketleri yer alıyor. Sosyal medya devi, 2020 yılının ilk yarısında piyasaya sürmeyi hedeflediği Libra’nın doğrulayıcılarının sayısını 100’e çıkarmayı planlıyor. Konuyla ilgili haberlerde ayrıca, söz konusu kripto para biriminin Libra adıyla piyasaya sürüleceği ve yönetiminden sosyal medya şirketinin değil, şirketlerin oluşturduğu konsorsiyumun sorumlu olacağı ileri sürülmüştü.

Tel Aviv’deki FinTech Junction Konferansı’na katılan Binance’ın Baş Strateji Sorumlusu Gin Chao, Libra ağındaki işlemleri doğrulayan şirketlerden biri olmayı düşündüklerini açıkladı. Chao, verdiği bir röportajda Binance’in Libra ağında bir onaylayıcı olmayı düşünüp düşünmediği sorusuna şu cevabı verdi:

Kesinlikle düşünüyoruz. Onaylayıcılardan biri olup olmayacağımızı göreceğiz. Kesinlikle iyi bir şey. Facebook’un ağırlığı, büyüklüğü, kaynakları ve etkisi ile hem Blockchain hem de bu durumda özel olarak kripto para birimleri yasal hale gelecekLibra’nın kripto paraların benimsenmesi adına şimdiye kadarki en iyi köprü görevi görecek olan bir kripto para birimi olduğunu ifade eden Chao’ya göre Libra, kripto paralar için gerçek bir kullanım örneği.

Facebook’tan yapılan açıklamaya göre, kripto para birimi Libra ve dijital cüzdan Calibra 2020 yılında piyasaya sürülecek ve Calibra, 'Messenger ve Whatsapp’ta bağımsız bir uygulama' olacak.

Şirketten yapılan açıklamada Calibra'nın, banka ve kredi kartlarının kullandığı aynı doğrulama ve dolandırıcılık karşıtı süreçlerini kullanacağı vurgulanırken, söz konusu dijital cüzdanın ayrıca herhangi bir hesap bilgisi ve finansal veriyi 'kullanıcının izni olmadan' Facebook ya da herhangi bir üçüncü tarafla paylaşamayacağının altı çizildi.

Öte yandan, sistem reel varlıklar tarafından desteklenecek ve düzenlenecek.

Sistemin ayrıca çevrimiçi ticaret firmaları dahil olmak üzere yaklaşık 25 ortak tarafından desteklendiği öğrenildi.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2019, 18:22

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER