Erdoğan'dan Tahıl Koridoru mesajı: Rusya dışlanamaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan Rusya'nın dışlanmaması gerektiğini söyledi. İsveç'in NATO üyeliğine değinen Erdoğan "TBMM'de bu tür bir karar geçmediği sürece benim 'evet' demem mümkün değil" dedi.

Erdoğan'dan Tahıl Koridoru mesajı: Rusya dışlanamaz

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'daki G20 zirvesinde basın toplantısında soruları yanıtladı.

Erdoğan, hem yenilenebilir enerji hem de nükleer ve hidrojen yatırımlarında önemli adımlar atıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, "Türkiye olarak biz daha adil bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Milli gelire oranla dünyanın en fazla yardım yapan ülkesiyiz" dedi.

'Rusya dışlanamaz'

Erdoğan, sona erdirilen Tahıl Koridoru Anlaşması'na dair şunları kaydetti: "100 binlerce insanın canına mal olan Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi için yoğun çaba harcıyoruz. Pek çok diplomatik hamleye imza attık. 33 milyon ton tahıl uluslararası piyasalara ulaştırıldı. Girişim sayesinde gıda krizinin önüne geçtik. Girişim 3 kez uzatıldı. Hafta başında Soçi'ye yaptığım ziyarette Putin ile bu meseleyi bir kez daha konuştuk. Rusya Katar ve Türkiye olarak Afrika'da sıkıntı çekenlere 1 milyon ton tahılın ulaştırılmasını istiyoruz. Gerilimi tırmandıracak her türlü hareketin engellenmesi önemlidir. Rusya'nın dışlandığı bir çözüm gerçek dışıdır."

İsveç'in NATO üyeliği ve F-16'lar

"ABD Başkanı Joe Biden'la ayaküstü de olsa görüştük. F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıp götürüp İsveç de İsveç diyorlar" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu yaklaşım bizi üzer. Vereceğim tek bir cevap var, her şeye kongre diyorsunuz. Benim de kongrem var. TBMM'den böyle bir karar geçmediği sürece ben bir şey diyemem. Tek başına karar verecek bir durumda değilim. Meclisimin vereceği kararı beklemek durumundayım. Üyelik kararını TBMM verecek." 

AB'ye üyelik

Cumhurbaşkanı Eroğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği hedefine dair şöyle konuştu: "Avrupa Birliği (AB) meselesini tabi ki görüştük. Charles Michel'in bu konuda tek başına karar verme yetkisi yok. AB ülkeleri bizi bu konuda 50 yıl oyalamıştır. Hala da oylamaya devam ediyor. Sonuç olarak Türkiye olarak biz yolumuza devam ederiz."

Erdoğan" Dünya 5'ten büyüktür. Burada sadece Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa olsun istemiyoruz. 5 tane üyenin iki dudağının arasına dünyayı sıkıştırmayalım" ifadesini kullandı.

YSM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER