Mahallelerde yabancı oranı yüzde 25’i geçmeyecek

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, yabancıların gettolaşmaya başladıklarının tespit edildiğini ifade ederek, "Düzenleme kapsamında, yabancı nüfusun toplam nüfusun yüzde 25’ini geçtiği mahallelere yeni yabancı kaydı ikametine izin verilmeyecek." dedi.

Mahallelerde yabancı oranı yüzde 25’i geçmeyecek

ANKARA-MERAL BOZKURT (YSM) - Basın mensuplarıyla bir araya gelen İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, yabancıların gettolaşmaya başladıklarının tespit edildiğini belirterek, yapılacak düzenlemelerle buna izin vermeyeceklerini söyledi.

İsmail Çataklı, düzenlemenin mahalle bazında yapılacağını bildirdi. Düzenleme kapsamında, yabancı nüfusun toplam nüfusun yüzde 25’ini geçtiği mahallelere yeni yabancı kaydı ikametine izin verilmeyecek. Oranın yüzde 25’i indirilmesi için ise önce gönüllülük esasında taşınma önerilecek, metruk binalar yıkılacak. Bu konuda pilot uygulama Ankara Altındağ ilçesinde başladı.

16 il kapsamda

Geçici korumaya kapatma, aile birleşimi, öğrenim ve sağlık nedeniyle illere girişi kapsamıyor. Kişiler bu gerekçelerle giriş yapabilecek.

Geçici korumaya kapatılan 16 il şöyle: Antalya, Aydın, Artada. Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova.
Bu arada, İstanbul’da Fatih ve Esenyurt ilçelerinde 2021 yılı başında uygulanan geçici koruma başvurularını durdurmada her iki ilçede de ikamet eden yabancı sayısında azalma sağlandığı belirtildi.

Vize ile girip süre dolunca kalanlar var

Türkiye’de bulunan yabancılarla ilgili genel bilgiler veren İsmail Çataklı, bunların tamamını düzensiz göç ile gelenlerin oluşturmadığını bildirdi. Bu kapsamda, normal vize/turistik vize ile girip süre dolunca kalanların olduğunu söyleyen Çataklı, vize muafiyeti olan ülkelerden gelenlerden de geri dönmeyi tercih etmeyenlerin bulunduğunu ifade etti.

Vize noktalarında parmak izi alınacak

Ülke ismi vermeden, Türkiye’ye girdiğinde kimliğini ve pasaportunu yok ederek burada kalanların da tespit edildiğinin altını çizen İsmail Çataklı, bunların kimlik ve milliyetlerinin de tespitinin mümkün olmadığını vurguladı. Bunu engellemek için yeni bir önlem aldıklarını dile getiren Çataklı, vize noktalarında parmak izi alınacağını, böylece kimlik bilgisi imha olan kişilerin kimliklerinin de kolayca tespit edilebileceğini söyledi.

Çataklı, göçmenlerin kayıtlı oldukları adreste oturmalarını sağlamak için de denetimlerin sürdüğünü kaydederken, bulunduğu yeri terk edenlerin geçici koruma desteklerinden yararlanamayacağını aktardı.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER