Standart TL mevduatın payı yeni zirvesinde

Dövize endeksli mevduatın tarihi zirvelerinden düşüşü devam ediyor. Enflasyonla mücadelede reel değerli TL’yi en önemli enstrüman olarak kullanan Merkez Bankası yatırımcının TL’ye ilgisini arttırdı. BDDK verilerine göre standart TL mevduatın payı yüzde 57,45 ile 8 yılın zirvesine çıktı, yabancı para mevduatın payı ise yüzde 42,55’e indi.

Standart TL mevduatın payı yeni zirvesinde

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Merkez Bankası enflasyonla mücadelede en önemli araçlarından reel değerli TL ile mevduatın yapısında da büyük değişiklikler yarattı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre 15 Kasım ile biten hafta itibariyle standart TL mevduatın payı toplam mevduat içinde yüzde 57,45 ile Ocak 2017’den bu yana yani 8 yıl sonra en yüksek seviyesine çıktı.

Haziran 2022’de dövize duyarlı mevduatın payı yüzde 72,8 ile rekor kırarken aradan geçen 29 ayda yüzde 42,55’e indi.

Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimi sinyali veren Merkez Bankası ise TL ve yabancı para mevduat için zorunlu karşılık değişimi yaptı, kur korumalı mevduat hedeflerini azalttı.

2018’den bu yana uygulanan geleneksel olmayan ve düşük faize dayanan para politikaları, 2021 sonunda devreye giren kur korumalı mevduat yatırımcıların dövize yönelmesini sağlayarak Türk Lirası’na güveni azalttı.

Yıllar boyu Türkiye’de TL mevduat en büyük yatırım aracı olarak öne çıkarken bu dönemde uygulanan politikalar yatırımcıyı TL mevduattansa dövize duyarlı kur korumalı mevduat ile döviz mevduata yönlendirdi standart TL mevduatın payı da tarihi en düşük seviyelere indi.

Aralık 2021’de devreye alınan kur korumalı mevduatın ve yabancı para mevduatın payı da artarak tarihi zirvelerini gördü.

BDDK verilerine göre kur korumalı mevduat ile yabancı para mevduatın payı yüzde 70’leri aştı.

Yüzde 72,81 payla zirveyi gördü

Veriler 10 Haziran 2022 haftasında yüzde 72,81 ile rekor kırdığını ortaya koydu.

Bu haftada yabancı para mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 58,68, kur korumalı mevduatın payı ise yüzde 14,12 oldu.

Standart TL mevduatın payı ise sadece yüzde 27,19 olarak hesaplandı. 2023 yılı sonuna kadar yabancı para ve kur korumalı mevduatın payı yüzde 70'in altına gerilese de yüzde 60'ın altına düşmedi.

Haziran 2023'te yeni Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin geleneksel para politikasına dönmesi, enflasyonla mücadelede reel değerli TL'yi öne çıkarması, kur korumalı mevduattan ise çıkış stratejisi 2024 ile birlikte dövize endeksli mevduatın payının da yüzde 60'ın altına gelmesini sağladı.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER