Silicon Valley Bank iflas etti, altın fiyatları yükseldi!

ABD’de Silicon Valley Bank’in iflası piyasaları sarstı. Hisse senetleri sert değer kaybetti. Altın fiyatlarında ise yükseliş gözlendi. Panik havasıyla banka müşterileri iki günde 42 milyar dolarlık mevduat çekti, banka geçici olarak kapatıldı.

Silicon Valley Bank iflas etti, altın fiyatları yükseldi!

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Piyasalarda düşüşe neden olan Silikon Vadisi Bankası (SVB) iflas etti. Bankaya kayyum atandığı açıklandı. Bankanın iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri oldu. Bankanın iflas haberi piyasalarda büyük bir etki olüşturdu.

Borsaları vurdu

SVB’nin iflasının etkisiyle birlikte New York Borsası’nda S&P 500 endeksinde haftalık kayıp yüzde 4,5’e ulaştı. Dün kapanışta Dow Jones endeksi 340 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,07 azalışla 31.909,64 puana düştü. S&P 500 endeksi yüzde 1,44 azalarak 3.861,73 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,76 kayıpla 11.138,89 puana indi.

ABD'deki en büyük 16'ncı banka ve Silikon Vadisi ekosisteminin merkezi bir parçası olan SVB, tüm girişim fonu destekli teknoloji girişimlerinin yaklaşık yarısına ve yatırımcılarının çoğuna hizmet veriyordu.

Altın fiyatları yükselişe geçti

SVB’nin iflas haberinin yarattığı endişe altın fiyatlarının yükselişe geçmesine sebep oldu. Ons altın fiyatı yüzde 2’nin üzerinde artışla dün 1870 dolara yükseldi. 7 Mart’ta Powell’ın konuşması sonrasında 1102 TL’ye kadar gerileyen gram altın fiyatı, 1140 TL’ye kadar yükseldi.

42 milyar dolar mevduat çekildi

ABD'deki en büyük 16'ncı bankası ve Silikon Vadisi ekosisteminin merkezi bir parçası olan SVB, tüm girişim fonu destekli teknoloji girişimlerinin yaklaşık yarısına ve yatırımcılarının çoğuna hizmet veriyordu.

Regülatörlerin Silicon Valley Bank'ı Cuma günü kapatmaları ve birçok erken aşamadaki teknoloji şirketinin can damarı olan mevduatların durdurulmasının ardından, Silikon Vadisi'ndeki start-up'lar personellerine ödeme yapmak ve yedek finansman kaynaklarını belirlemek için çabalıyor.

Bankanın müşterileri arasında da panik havası hakim… Bankanın iflasının açıklanmasından önce, banka müşterilerinin 42 milyar dolarlık mevduat çıkışı yaptığı bildirildi.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER