Uluslararası doğalgaz projeleri spot piyasayı geliştirecek

EFET Yönetim Kurulu Üyesi ve AB İrtibat Ofisi Direktörü Haizmann, EPİAŞ bünyesinde test süreci devam eden spot doğalgaz piyasasının sektör açısından önemli bir hamle olduğunu belirterek, uluslararası doğalgaz projelerinin spot piyasayı geliştireceğini ifade etti.

Uluslararası doğalgaz projeleri spot piyasayı geliştirecek

İSTANBUL (YSM) - Avrupa Enerji Tacirleri Federasyonu (EFET) Yönetim Kurulu Üyesi ve AB İrtibat Ofisi Direktörü Jan Haizmann, gelecekte hayata geçirilecek uluslararası doğalgaz projelerinin Türkiye'nin konumunu değiştireceğini söyledi.

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) bünyesindeki faaliyete girecek spot doğalgaz piyasasının Türkiye ve bölgede fiyatların oluşması ve dengelenmesi açısından olumlu bir ortam yaratacağını ifade eden Haizmann, bunu sağlamak için öncelikle Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) piyasadaki pozisyonun netleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Haizmann, piyasa reformu için BOTAŞ'ın ithalat ve ticaret tarafının ayrılması gerektiğine işaret ederek, "Bu bir zorunluluk. Dolayısıyla, spot doğalgaz piyasa sisteminin açılıyor olması iyi haber ancak ayrılma olmadan piyasa için sınırlı bir etki yaratacaktır. Piyasanın etkili çalışması için BOTAŞ'tan bağımsız doğalgaz ithalatı ve tedariki yapılan sistemin genişletilmesi lazım." diye konuştu.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER