FKB-Ege anketine göre mart ayı enflasyon beklentisi yüzde 4,17

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) İstanbul Üniversitesi iş birliğinde geliştirdiği “FKB Ekonomik Görünüm Endeksi”nin (FKB-EGE) Mart ayı bülteni yayımlandı. FKB-EGE Mart ayı sonuçlarına göre; aylık enflasyon beklentisi yüzde 4,17’ye geriledi.

FKB-Ege anketine göre mart ayı enflasyon beklentisi yüzde 4,17

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Banka dışı finans kesiminin ülke ekonomisine katkısını artırmak için faaliyet gösteren Finansal Kurumlar Birliği (FKB); Ekonomik Görünüm Endeksi’nin (FKB-EGE) Mart ayı bültenini yayımladı.

Çatısı altındaki 5 sektörde, 124 şirketle finansmana erişimi kolaylaştırmak için önemli bir misyon yüklenen FKB’nin, İstanbul Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirdiği FKB-EGE’nin Mart 2024 tarihli anket verilerine göre; Mart ayı enflasyon beklentisi ortalama yüzde 4,17 olarak gerçekleşti.

Sektörün iktisadi beklentilerinin ve yönelimlerinin tespit edildiği ankete göre; katılımcılar 2024 yıl sonu için enflasyon beklentilerini yüzde 48,23 olarak ifade ederken; 2025 yıl sonu için beklentinin yüzde 33,48 olduğu kaydedildi.

Bir önceki ayın anket sonuçlarında yer alan, Şubat ayı için yüzde 4,75, 2024 yıl sonu için yüzde 49,25 ve 2025 yıl sonu için yüzde 33,81 olan enflasyon oranı beklentilerinin, Mart ayında her üç dönem için de düşüş göstermesi dikkat çekti.

Verilerde, orta ve orta-uzun vadede para politikasının sıkılaştırılmasının enflasyon beklentilerine yansımaya devam ettiği görüldü.

2024 büyüme beklentisi yüzde 3,57

 Mart 2024 FKB Ekonomik Görünüm Anketi sonuçlarına göre, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi 2024 yılı için yüzde 3,64 ve 2025 yılı için yüzde 4,05 oldu.

GSYH büyüme beklentisinin 2024 yılı için yüzde 3,57 ve gelecek yıl beklentisinin de yüzde 3,77 olduğu Şubat 2024 anketiyle karşılaştırıldığında, her iki yıl için de büyüme beklentisinde artış gözlemlendi.

Aynı yıllar için Orta Vadeli Plan (OVP)’ın sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 4,5 ile IMF’nin sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzde 3,2 öngörüleriyle karşılaştırıldığında, katılımcıların GSYH büyüme oranı beklentisi, OVP öngörülerinin altında ve IMF'nin öngörülerinin üzerinde oluştuğu görüldü.

Öte yandan, FKB-EGE’nin değişimine bakıldığında; Kasım 2018’den itibaren dalgalı bir seyir izleyen endeksin, Ekim 2023’ten itibaren girdiği yükseliş trendini, Ocak ayındaki düşüşün ardından Şubat ayında tekrar yükseliş ile devam ettirdiği görüldü.

 Araştırma ekibinden İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Şeker, Finansal Kurumlar Birliği Ekonomik Görünüm Endeksi’ndeki alt endekslerin tümünde Şubat ayında yükselişin gözlenmesinin, sektördeki gelişmelerin ekonomik beklentiler açısından olumlu seyri işaret ettiğini söyledi.

Şeker, her ne kadar Ekonomik Görünüm Endeksi’nde 100 bazına erişilmiş olmasa da aylar itibarıyla yaşanabilecek olumlu gelişmelerin endeksin 100’ün üzerine geçmesine olanak tanıyacağını ifade etti. Sektördeki tahsilat değişimi ve genel gidişata ilişkin olumlu görüşlerin olumsuz görüşlere kıyasla yüksek seyretmesinin, reel gelişmeler ile beklentiler arasındaki uyumu gösterdiğini belirten Şeker, sektörün enflasyon beklentisinin halen yüksek düzeyde olduğunun altını çizdi.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER