Mehmet Şimşek enflasyonda 'psikolojik sınırı' açıkladı!

AK Parti Strateji Kurulu'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda çok ciddi tasarruflar yapacaklarını belirterek, enflasyonda yıl sonu beklentisini ise 'psikolojik sınır' olarak açıklayıp rakam verdi.

Mehmet Şimşek enflasyonda 'psikolojik sınırı' açıkladı!

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Hükümetin, kamudaki tasarruf tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanması için yaptığı hazırlıklar kapsamında, sadece ek ödenek taleplerinin reddedilmesi değil, bütün harcama kalemlerinde kesintiye gidilmesi hedefleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzasıyla göreve geldikten sonra temmuz ayı içinde tasarruf tedbirleri konusunda bir genelge gönderilmişti. Bu genelgede, deprem kaynaklı maliyetler haricinde bütün harcamaların gözden geçirilmesi, tedbirlerin ivedilikle uygulanabilmesine yönelik gerekli adımların atılması ve tasarruf takibinin tavizsiz sağlanmasına vurgu yapılmıştı.

Yeni tedbirler alınacak

Edinilen bilgilere göre bu genelgeye rağmen, tasarruf tedbirleri istenen düzeyde uygulanmadı. Bunun üzerine kamunun ‘kemerinde yeni delikler açılmasını’ içerecek yeni tedbirlerin devreye alınması gündeme geldi. Bakan Şimşek, AK Parti’nin son Strateji Kurulu toplantısında, uygulanacak yeni tedbirler hakkında bilgi verdi.

Şimşek, sadece ek ödenek taleplerinin reddedilmesi değil, bütün harcama kalemlerinde kesintiye gidileceğini ve her kurumun bütçesinde belli oranda küçülme olacağını anlattı. Hazine ve Maliye Bakanlığı da belli aralıklarla alınan tedbirlerin takibini yapacak.

Bütçeler küçülecek

Edinilen bilgilere göre bu kesintiler sadece araç ve bina alımı veya kiralanması alanında değil, kırtasiyeden elektriğe, yakıttan sağlık harcamalarına kadar birçok başlığı içerecek. Özellikle resmî taşıt kullanımına sınırlama getirilecek. Haberleşme giderleri, personel görevlendirmeleri, basın ve yayın giderleri, kırtasiye ve demirbaş alımları gibi giderlerde de kesinti yapılacak. Yine kamu kurumlarının, temsil, tören, ağırlama, tanıtım ve personel giderleri, enerji ve su alımları, personel servisi hizmetiyle ilgili giderlerinin bütçeleri de küçültülecek.

Deprem bölgesi istisna olacak

Ayrıca kamu eliyle yatırım söz konusu olmayacak, sadece fiziki gerçekleşmesi yüzde 70’in üzerinde olan ve kısa sürede ekonomiye katkısı olan yatırımlara destek verilecek. Lojistik, tarım, sulama ve deprem bölgesinin yeniden inşasına yönelik yatırımlar ise kesintilerden etkilenmeyecek.

İthal ilaç azaltılacak

Türkiye gazetesinde yer alan bilgilere göre; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in AK Parti Strateji Kuruluna yaptığı sunumda da, “Ek ödenek taleplerini reddetmenin yanı sıra asıl hedefimiz mevcut harcama bütçelerini küçültmek. Özellikle sağlık harcamalarının azaltılması gerekiyor. Bunun için yerli ilaç kullanımı artırılmalı. Sağlık alanındaki ithalatı azaltmak için adımlar atılacak” dedi.

Enflasyonda psikolojik sınır...

Şişmek, ekonomik programdan taviz vermeyeceklerini ifade ederken de “Bizim hedefimiz; programı eksiksiz uygulayarak sonuç almak. Sıkı tedbirlerle yıl sonunda enflasyonu yüzde 40’ın altında tutmalıyız. Yüzde 40’ın altına inersek psikolojik etkisi de olacak. Yüzde 39 olsa bile bizim için çok önemli” değerlendirmesini yaptı.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER