İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, yıllık yardım çağrısını küçülterek dünya ülkelerinden 2026 yılı için 23 milyar dolar yardım çağrısında bulundu.
BM İnsani Yardım Şefi Tom Fletcher, bu rakamın 87 milyon hayatın kurtarılması için gerekli olduğunu söyledi.
Fletcher, "Sizin adınıza ambulansı yangına doğru götürüyoruz. Ama şimdi bizden de yangını söndürmemiz isteniyor. Tankta yeterli su yok. Ve bize ateş ediliyor" dedi.
Bu çağrı, yardım çalışanlarının çatışmalarda giderek daha fazla saldırıya uğramasıyla yardım ve kalkınma sektörünün darbe almasının ardından geldi.
BM, savunma sanayine ayrılan paydan istiyor
Fletcher, bir yıl önce BM'nin 47 milyar dolar istediğini fakat yalnızca 12 milyar dolar aldığını, bunun "on yılın en düşük seviyesi" olduğunu belirtti.
BM'nin kolektif enerjiyi nereye odaklanılması gerekiyorsa oraya yönlendireceğine dikkat çeken Fletcher, politikacıların vatandaşlarını vergilerin BM yardımlarını finanse ettiği yönünde yanılttığını da sözlerine ekledi.
Fletcher, bunun gerçeklikten uzak bir iddia olduğunu ifade ederken dünyada savunma sanayine 2,7 trilyon dolar harcandığını, BM'nin bu payın yüzde 1'ini talep ettiğini dile getirdi.
Türkiye'nin savunma sanayisi yüzde 11 büyüdü
BM, 2026'da 135 milyon insana yardım etmek için 33 milyar dolar toplamayı umuyor fakat ülkeler savunma bütçelerini artırmak için kalkınma yardımını kesmeye yöneldikçe bu rakamın yetersiz kalabileceği ileri sürülüyor.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü, 2023-2024 yılları arasında ülkelerin savunma sanayilerinin ne kadar büyüdüğünü listeliyor.
12 ülkenin listelendiği araştırmada birinci sırada Japonya bulunuyor.
Japonya belirtilen yıllarda yüzde 40 büyürken Türkiye, sıralamanın yedinci sırasında yer alıyor. Türkiye'nin aynı yıllarda yüzde 11 büyüdüğü ortaya konuluyor.
En çok yardıma ihtiyaç duyan bölge Filistin
BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne göre 2026'da acil yardıma ihtiyaç duyan ilk üç alanın ilk sırasında Filistin yer alıyor.
Filistin'deki 3 milyon kişiye 4,1 milyar dolar, Sudan'da 20 milyon kişiye 2,9 milyar dolar ve Suriye'de 8,6 milyon kişiye 2,8 milyar dolar bağışlanması talep ediliyor.
Listede Ukrayna, Haiti ve Myanmar da üst sıralarda bulunuyor.
YSM HABER MERKEZİ