Dolar FED sonrası yükselişte! 5.60'ı aştı

FED Başkanı Powell'ın konuşmasıyla 5.61 liraya kadar yükselen dolar, yeni güne 5.58 liradan başladı. Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları gelecek yıl için faiz indirim beklentilerini azalttı.

Dolar FED sonrası yükselişte! 5.60'ı aştı

İSTANBUL- ABDULLAH KURT (YSM) - ABD Merkez Bankası'nın dün (Fed) politika faizini 25 baz puan indirerek %2.00 - 2.25 aralığına çekmesinin ardından dolarda yükseliş gözlendi. Dolar yukarıda 5.61 lirayı test etti.

Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarının gelecek yıl için faiz indirim beklentilerini azalttı. Dolar yeni günde 5.60 lirayı aştı.

Dolar saat 10:55 itibariyle 5.6047 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5595 lira, en yüksek 5.6086 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1937 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1036 seviyesinde. Gram altın 253.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.98 seviyesinde.

Dolar/TL dün dört ayın en düşük seviyelerini görmesinin ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimi sonrası açıklamalarının gelecek yıl için indirim beklentilerini azaltmasıyla dolardaki değer kazancına paralel yükselirken, bu sabah 5.57 seviyesinde hareket ediyor.

Dün 5.5150 ile dört ayın en düşük seviyesine gerileyen dolar/TL, Fed sonrası yönünü yukarı çevirerek 5.6220'ye kadar yükseldikten sonra 5.5850 seviyesinden kapandı. Dolar/TL bu sabah saat 0911'de 5.5680/5.5710 seviyesinden işlem görüyor.

Aynı saatte sepet bazında TL 5.8602/5.8638 seviyesinde. Fed 25 baz puan ile tahminlere paralel Faiz indirim kararı alırken, seri faiz indirimlerine gerek duymadığının sinyalini verdi. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından dün akşam düzenlediği basın toplantısında, "Şunu açıkça belirteyim, bu uzun süreli faiz indirimlerinin başlangıcı anlamına gelmiyor" dedi, ancak "Sadece tek bir faiz indirimi yapılacak demedim" ifadesini de kullandı.

Powell faiz indirimini "para politikasında döngü ortası ayarlaması" olarak niteledi. Yatırımcılar ise bunu sert faiz indirimlerinin yakın vadede gerçekleşmeyeceği olarak yorumladı.

Dolar, Fed'in faiz indirmesi ancak Powell'ın uzun sürecek bir faiz indirim sürecinin başlamadığını ifade etmesinin ardından euro karşısında iki yılın, yen karşısında iki ayın zirvesine çıktı. İşlemciler hâlâ bu yıl için bir faiz indirimi daha fiyatlıyor. Ancak Powell'ın açıklamalarından sonra gelecek yıl için faiz indirimi beklentileri zayıfladı.

Fed ve diğer büyük merkez bankalarının ekonomiyi desteklemek için para politikalarını gevşetmeleri riskli varlıkların fiyatlarının yükselmesine ve şirket kârlarının artmasına yol açıyor. Ancak ticaret gerilimleri ve ekonomiye olası etkileri göz önüne alındığında varlık fiyatlarındaki artışın daha ne kadar devam edebileceği hakkında şüpheler bulunuyor.

Analistler TL'nin hala yüksek getiri sunmaya devam etmesi, küresel merkez bankaların genişlemeci politikalara yeniden yönelmesi ve Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentilerin TL'ye destek olmaya devam ettiğini belirtiyor.

Öte yandan piyasaların gündeminde Türkiye ABD ilişkileri, küresel büyüme endişeleri, küresel ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik, olası bir kabine revizyonu, yeni parti hazırlıkları ve jeopolitik gelişmeler de kalmaya devam ediyor.

Merkez Bankası (TCMB) 2019 enflasyon tahminini 0.7 puan aşağı çekerek %13.9'e revize etti, Murat Uysal'ın başkan olarak sunduğu ilk enflasyon raporunda faiz indirimi konusunda kayda değer manevra alanı olduğuna dair mesajını yineledi ancak ne kadarlık bir indirim olabileceği ile ilgili bir yönlendirme yapmaktan kaçındı.

Uysal önümüzdeki dönemde faiz indirimleri konusunda kayda değer bir alan olduğunu söyleyerek, kullanımı, zamanlaması ve boyutunun fiyat ve finansal istikrar gelişmelerine bağlı olacağını belirtti.

Tahvil getirileri ise TCMB faizlerinde düşüş beklentileri ile yönünü aşağı çevirmişti. Cuma günü yaklaşık 80 baz puan gerileyerek son işlemde %16.35 bileşik seviyesinde olan 2 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta %15.98, valörde son işlemde %16.03 seviyesindeydi. Gösterge 10 yıllık tahvil ise dün spot kapanışta %15.37, valörde son işlemde %15.47 oldu.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2019, 12:09

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER