YELLOWSTAR MAGAZİNE GÜNCEL İŞ VE EKONOMİ HABERLERİ

Döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıktı

PİYASALAR

İhracatçının TCMB’de döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 25’ten 35’e çıkarıldı. İhracatçılar, yılbaşından bu yana ‘kaldırıldı’ müjdesi beklemiş ancak oran 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan 25’e düşürülmüştü. Döviz destek oranı ise yüzde 2’den 3’e çıkarıldı.

İSTANBUL-NURULLAH SARI(YSM) - Küresel ticarette kural­ların yeniden yazılma­sı, talep daralması ve içerideki %200’leri aşan ma­liyet artışının gölgesinde, yıl­sonu ihracat hedefini tuttur­maya çalışan ihracatçıya döviz bozdurma şoku.

İhracatçının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) döviz boz­durma zorunluluğu yeniden ar­tırılarak %25’ten 35’e çıkarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın kararına istinaden İhracat Ge­nelgesi’nde yapılan değişik­likle, ihracat bedellerinin TC­MB’ye asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar %35 olarak uygulanması karar­laştırıldı.

Olumlu bir gelişme olarak ise düzenleme ile firma­ların ihracat bedeli dövizleri­nin TL’ye dönüşümünün des­teklenmesi kapsamında sağ­lanan döviz dönüşüm desteği oranı %2’den %3’e yükseltildi.

Zorunluluğun kaldırılması bekleniyordu

Rekabette rakipleriyle eşit şartlarda sahaya çıkmak iste­yen ihracatçı, Merkez Bankası rezervlerinde istenen seviyele­re gelindiğini, dolayısıyla %25 döviz bozdurma zorunluluğu­nun dahi ortadan kalktığına işaret ediyordu.

Ancak son ka­rarla oranın yeniden yükseltil­mesi, ‘üzücü’ bir hamle olarak yorumlanıyor.

TCMB’de boz­durulup TL’ye çevrilen parayı hammadde almak için tekrar dövize çevirdiklerini anlatan ihracatçılar, bu durumda kur makasının yarattığı ek maliyet artışından yakınıyor.

Bilindi­ği gibi 4 Eylül 2018 tarihinden itibaren 6 ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisin­de Türkiye’ye getirilme ve yüz­de 80’inin bankaya bozdurma zorunluluğu getirilmişti.

Daha sonra bu düzenleme hem sü­re hem oran bakımından gev­şetildi. 2024 Haziran ayında döviz bozdurma zorunluluğu %40’tan %30’a, Mart 2025’te de %25’e indirilmişti.

Martta yüzde 30’dan 25’e düşürülmüştü

Bu kapsamda 10 Haziran 2024 tarihinden itibaren İh­racat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Bel­gesine (DAB) bağlanan ihra­cat bedellerinin %40’ının değil %30’unun Merkez Bankası’na satılması zorunlu hale gelmiş­ti.

İhracatçılar, ‘kaldırıldı’ müj­desi beklemiş ancak oran 3 Mart 2025 tarihinde %30’dan 25’e düşürülmüştü.

Yeni dü­zenleme ile oran yeniden %35’e çıkarıldı. Uygulamaya göre, İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Bel­gesi (DAB) düzenlenen ihracat bedellerinin en az %35’i belge­yi düzenleyen bankaya satılı­yor.

Bedeller bankaca, Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankası’na satılıyor ve Merkez Bankası’nın banka nezdindeki hesabına aktarı­lıyor.

Söz konusu tutarın tam karşılığı, banka tarafından ih­racatçıya TL olarak ödeniyor.

Genelgeye göre, dövizin yurt dışından geldiğinin tespiti kay­dıyla, dışarıda yerleşik gerçek veya tüzel kişiler adına açılan döviz tevdiat hesaplarından ih­racatçının hesabına transfer edilen bedeller, bankalarca ih­racat bedeli olarak kabul edi­lebiliyor.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.