Altından son 6 yılın en iyi ilk çeyrek performansı

Altının ons fiyatı ocak-mart döneminde yüzde 8 değer kazanarak son 6 yılın en iyi ilk çeyrek performansını sergilerken, yılın geri kalanında da altında yükseliş eğiliminin devam edebileceği öngörülüyor.

Altından son 6 yılın en iyi ilk çeyrek performansı

İSTANBUL-ABDULLAH KURT(YSM) - Dünya genelinde bir süredir takip edilen "şahin" para politikalarının yakın zamanda sonlanabileceği beklentisi ve bankacılık kriziyle artan güvenli liman talebi altın yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Altının ons fiyatı yılın ilk çeyreğinde yüzde 8 artışla 1.824 dolardan 1.969 dolara çıktı.

Son 6 yılın en iyi performansına işaret eden yükselişte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikalarına ilişkin beklentiler önemli rol oynarken, analistler, dünya genelinde merkez bankalarının güçlü altın talepleri, devam eden jeopolitik riskler ve finansal sisteme ilişkin endişeler etkili oldu.

Fed'in nihai faiz oranını yüzde 5,00-5,25 seviyelerinde belirleyeceği beklentisiyle 2023'e yükseliş eğiliminde başlayan altının ons fiyatı, ABD'de iş gücü piyasalarının sıkı kalmaya devam etmesi ve nihai faiz oranının yüzde 6 seviyelerinde oluşabileceğine yönelik fiyatlamalarla kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

Buna karşın martta ABD'de başlayıp Avrupa'ya yayılan bankacılık krizi, güvenli liman talebini önemli ölçüde artırırken, merkez bankalarının politika alanını daralttı.

20 Mart'ta 1.979 dolarla son bir yılın zirvesine çıktı

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in sene sonuna doğru faiz indirimlerine başlayacağına dair beklentilerin güçlenmesi, tahvil faizlerindeki gerileme ve enflasyonun yavaşladığına ilişkin işaretlerin artması altın fiyatlarını desteklerken, altının onsu 20 Mart'ta 1.979 dolarla son bir yılın zirvesine çıktı.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER