Kış şartlarında besicilerin zorlu yaşamı

Konya'nın Beyşehir ilçesinde etkili olan kar yağışının bitki örtüsünü kapladığı yaylalarda besiciler, dondurucu soğuğa rağmen hayvanlarını yetiştirmeye çalışıyor.

Kış şartlarında besicilerin zorlu yaşamı

KONYA (AA) - Konya'nın Beyşehir ilçesinde kışı dağdaki ağıllarında geçiren besiciler, koyunlarını yetiştirmek için zorlu kış şartlarıyla mücadele ediyor. İlçenin Yeşildağ Mahallesi'nde besicilik yaparak geçimlerini sağlayan besiciler, dondurucu soğuk ve zorlu arazi şartlarına rağmen hayvanlarına bakabilmek için çaba sarf ediyor. Mahallenin yüksek kesimlerindeki ağıllarda geçimini hayvancılıkla sürdüren besici Emre Eren, zorlu mesaisini gazetecilere anlattı.
Ata mesleği koyun yetiştiriciliğini sürdüren Eren, günün büyük bölümünü arazide geçirdiğini, koyunlarına baktığı barınağın yanındaki tek odalı evde kaldığını söyledi. Güneş enerjisi ile elektrik ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Eren, kışın dünya ile tek irtibatının televizyon olduğunu aktardı.

Sobanın üstünde kar eriterek hayvanlarına su sağlıyorlar

Eren, 75 koyunun bulunduğu ağılında gününün hayvanlarla geçmesinden mutlu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: "Her yer beyaz örtüyle kaplanınca hayvanlarımız günün büyük bölümünü kapalı mekanlarında geçiriyor. Ama koyunları su ihtiyacı için ağıllarından çıkarıyoruz. Ardından sürü halinde yola düşüyorlar. Kar üzerinde yürüyerek her gün çevredeki akarsulardan istifade ediyorlar. Yollarını açık tutabildiğimiz sürece su ihtiyaçlarını bu şekilde karşılıyoruz. Kar etkisini artırdığında, fırtınalı ve şiddetli yağışlı havalarda hayvanlarımızın su ihtiyacını kuyu ve tankerden karşılıyoruz. Çok zorda kaldığımızda ise soba üzerinde karı eriterek su sağlıyoruz. Kış döneminde dünyaya gözlerini açan 37 kuzumuz var. Bunların anneleriyle beslenme anı ise görülmeye değer."

"Dağdayız ama mutlu ve huzurluyuz"

Çetin doğa şartlarının getirdiği zorluğun yanı sıra aç kalan kurtlardan da çekindiğine işaret eden Eren, "Çevremizdeki bazı ağıllara saldırdıklarını duyduk. Köpeklerimiz var ama yine de zaman zaman bunun tedirginliğini yaşıyoruz. Dağdayız ama mutlu ve huzurluyuz. Atadan bu mesleği gördük, yapıyoruz. Geçimimizi bu işten sağlıyoruz." diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2018, 15:17

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER