Çinli bin şirketin 'yol'u Türkiye’ye düştü

Lojistik, elektronik, enerji, turizm ve gayrimenkulde faaliyetlerini sürdüren Çinliler etki alanını genişletiyor. Bank Of China ve ICBC’nin Türkiye’ye girişi sonrasında şirket akını daha da hızlandı ve Çinli şirket sayısı 1000’i buldu.

Çinli bin şirketin 'yol'u Türkiye’ye düştü

İSTANBUL (YSM) - Dünya ticaretinin ikinci büyüğü Çin, Türkiye pazarında lojistik, enerji, elektronik, turizm ve gayrimenkul alanındaki yatırımlara odaklandı. Ülkenin iki büyük bankası Bank Of China ve ICBC’nin Türkiye’ye girişi sonrasında şirket akını daha da hızlandı ve Çinli şirket sayısı 1000’i buldu.

Çin her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinde 120 milyar dolarlık yatırıma imza atıyor. Doğu ve Batı arasında bir köprü niteliği taşıyan Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesi üzerindeki 65 ülkeden biri de Türkiye... DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, Türkiye’de ağırlıkla Avrupa merkezli şirketlerin faaliyet gösterdiğini belirterek, “Tek bir ülkeden, Çin'den 1000 şirketin gelmesi çok önemli” yorumunu yapıyor.

DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, hayata geçirdiği ‘Kuşak ve Yol’ projesi nedeniyle Çin'in Türkiye'ye ilgisinde bir artış yaşandığını belirterek, "65 ülkeyi kapsayan bu projede Türkiye doğu ile batı arasında önemli bir köprü. O nedenle hem turizm hem ulaşım hem lojistiğe uzanan alanlarla ilgileniyorlar. Ayrıca AVM ve liman gibi alanlardaki yatırımlara da bakıyorlar. Fırsat varsa bu alanlara yatırım yapacaklar" dedi.

Kolbaşı, ayrıca yakın zamanda Çinli birkaç fonun da bu konularda Türkiye'ye gelip araştırma yaptığını söyledi. Halihazırda Çinli iki büyük bankanın Türkiye pazarına girdiğini anımsatan Kolbaşı, bunlardan ICBC'nin 2015 yılında Tekstil Bank'ı satın alarak Türkiye'ye gelmesinin bir kırılma noktası olduğunu söyledi.

Çin'in en büyük üçüncü bankası Bank of China'nın ise 300 milyon dolarlık bir sermaye aktarımıyla 2017 sonunda lisans alarak Türkiye'de bankacılık faaliyetlerine başladığını aktaran Kolbaşı, "Bankalardan sonra gelen firma sayısında da artış oldu. Türkiye'de ofis açarak faaliyette olan Çin merkezli firma sayısı 1.000'e yaklaşıyor. Bunlar arasında akıllı telefon ve telekom ekipmanları üreticisi olan ZTE ile Huawei de yer alıyor. Ayrıca lojistik, elektrik elektronik, güneş enerjisi, otomotiv ve yan sanayi gibi adım adım geliyorlar" dedi. Türkiye'de ağırlıkla Avrupa merkezli şirketlerin faaliyet gösterdiğini anlatan Kolbaşı, "Tek bir ülkeden bu kadar şirketin gelmesi önemli" yorumunu yaptı.

YSM HABER MERKEZİ

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2018, 10:12

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER