Tarımsal girdi fiyatları temmuzda arttı

Tarımsal girdi fiyatları, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,74 artış kaydetti.

Tarımsal girdi fiyatları temmuzda arttı

İSTANBUL-TUNAHAN SARI(YSM) - Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin Tarım-GFE verilerine göre, endeks temmuzda bir önceki aya göre yüzde 0,61, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 3,94 arttı. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise artış yüzde 6,74 olarak açıklandı. 

Ana gruplar itibarıyla temmuzda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 0,55, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 0,97 yükseldi. Yıllık bazda tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 6,21, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi de yüzde 10,06 arttı. Yıllık bazda en fazla azalış yüzde 10,51 ile veteriner harcamaları alt grubunda görüldü.

Temmuzda geçen yılın aynı ayına göre azalış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 2,77 ile tarımsal ilaçlar, yüzde 2,66 ile gübre ve toprak geliştiriciler, yüzde 1,06 ile enerji ve yağlar oldu. Bu dönemde en fazla artış yüzde 16,49 ile makine bakım masrafları, yüzde 11,28 ile diğer mal ve hizmetler, yüzde 9,78 ile hayvan yemi alt gruplarında gerçekleşti.

Aylık en fazla azalış yüzde 0,25 ile hayvan yemi alt grubunda kaydedildi.

Bir önceki aya göre azalış gösteren diğer alt grup ise yüzde 0,09 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Temmuzda artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 2,70 ile enerji ve yağlar, yüzde 1,15 ile diğer mal ve hizmetler olarak kayıtlara geçti. 

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER