Omicron, Türkiye’de ne kadar yaygın? Bakan Koca, son verileri paylaştı

Bakan Koca, yaptığı açıklamada, Kovid-19’un Omicron varyantının Avrupa’dan sonra Türkiye’de de özellikle kalabalık şehirlerde yayılmaya başladığını bildirdi.

Omicron, Türkiye’de ne kadar yaygın? Bakan Koca, son verileri paylaştı

ANKARA-MERAL BOZKURT(YSM) - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de kalabalık illerde görülen Kovid-19 vakalarının yüzde 10’undan fazlasının Omicron varyantı kaynaklı olduğunu belirterek, “Yeni durumda hatırlatma dozunun önemi artmıştır. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler, hatırlatma dozunu olmalı, yeni varyanta karşı aşı etkinliğini güçlendirmelidir.” uyarısında bulundu.

Bakan Koca, yaptığı açıklamada, Kovid-19’un Omicron varyantının Avrupa’dan sonra Türkiye’de de özellikle kalabalık şehirlerde yayılmaya başladığını bildirdi.

Bu varyantın ek bir kişisel tedbir gerektirmediğini, hastaneye yatışlarda belirgin bir artışa sebep olmadığını belirten Koca, maske, mesafe kuralı ve aşıyla salgınla mücadelenin süreceğini kaydetti.

Bakan Koca, bugüne kadar Kovid-19’un birçok varyantının görüldüğünü ve Omicron’un da bunlardan biri olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“Önce Afrika’da görülen ve Avrupa’da hızlı bir şekilde yayılan Omicron, kısa sürede yeni vakaların yüzde 10’una kaynaklık etmiştir. Bu varyanta ülkemizde de rastlandığını daha önce açıklamış, ilk vakalar hakkında bilgi vermiştim. Hızlı yayılan Omicron varyantı karşısında ülkemizdeki durum da Avrupa’daki duruma benzerlik göstermeye başlamıştır. Kalabalık illerimizde görülen yeni vakaların yüzde 10’undan fazlası artık Omicron kaynaklı.

Omicron varyantına karşı, etkisi bilinen salgın tedbirlerine ek olarak başvurulması gereken kişisel tedbir söz konusu değil. Maske, sosyal mesafe ve aşıyla hayatımıza devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi kalabalık yerlerden ve havalandırması kısıtlı ortamlardan uzak duracağız. Korku ve kaygının hayatı olumsuz etkilediğini, tedbirinse daima işe yaradığını biliyoruz.”

“Hatırlatma dozunun önemi artmıştır”

Sağlık Bakanı Koca, Omicron’un karşılaşılan ilk varyant olmadığının altını çizerek, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Önemli bir veri, bize zaten sağduyu telkin ediyor: Bu yeni varyantın, hastaneye yatışları ve yoğun bakım ihtiyacını belirgin şekilde artırmadığını gördük. Toplam vakalar içindeki oranı belirgin olduğu halde.

Endişe verici bir durum yok. Gerekli bilgiye ve salgın tecrübesine sahibiz. Bu gelişme, daha dikkatli olmamızı ve eksik aşılarımızı yaptırmamızı gerektiren bir gelişmedir. Yeni durumda hatırlatma dozunun önemi artmıştır. Aşı takvimi üzerinden 3 ay geçenler, hatırlatma dozunu olmalı, yeni varyanta karşı aşı etkinliğini güçlendirmelidir.”

YSM HABER MERKEZİ

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2021, 09:06

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER