Trump COVID-19'a yakalandı, piyasalar satışa geçti

ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisinin ve eşinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıklaması küresel piyasalarda satışlara yol açtı. ABD vadelilerde kayıp yüzde 2'yi geçti. Yurt içinde ise dolar ve euro döviz kurları sabahki yükselişini geri verdi.

Trump COVID-19'a yakalandı, piyasalar satışa geçti

AMERİKA-CANDİCE SHİFFLET(YSM) - Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump ve eşinin koronavirüs testlerinin pozitif çıkması sonrasında sert düştü. ABD vadelilerinde eksiler yüzde 2'yi geçerken Asya tarafında resmi tatil dolayısıyla birçok borsada işlem gerçekleştirilmezken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi günü düşüşle tamamladı.  Karışık gelen veriler ve ABD Başkanı Donald Trump'ın, kendisi ile eşinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklamasının ardından, Nikkei 225 endeksi günü yüzde 0,7 azalışla 23.029,90 puandan tamamladı. Çin, Hindistan, Hong Kong ve Güney Kore borsalarında ise tatil dolayısıyla işlem gerçekleştirilmedi.

Yatırımcılar çekişmeli geçmesi beklenen Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerine hazırlanmışken Trump'ın test sonucu pozitif çıkmasının piyasalarda yeni bir volatilite dalgası yaratabileceği düşünülüyor.

Dolar ve euro sabahki yükselişi geri verdi

Yurt içinde ise pazartesi günü açıklanacak olan kritik enflasyon rakamları öncesinde bugün eylül ayına ilişkin öncü dış ticaret rakamları takip edildi. Eylül ayında ihracat tüm zamanların en yüksek eylül ayı verisine işaret ederken ithalata yüzde 23 arttı. Sabah saatlerinde 2 gündür elde ettiği kazanımların ardından yukarı yönlü hareket eden dolar/TL ve euro/TL gün ortasına doğru artışını geri verdi. 7,77'ye kadar yükselen dolar/TL , 7,73 seviyelerinde dengelenirken; 9,13'ün üzerini gören euro/TL ise 9,08-9,09 düzeyinde.

Borsa İstanbul yatayda

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,40 azalışla başladıktan sonra kayıplarını geri verdi ve artıya geçti. BİST 100 Endeksi,  saat 14.00 itibarıyla yüzde 0,32 primle 1.147 puanda.

Altın son 10 günün zirvesinde

Altın fiyatları ABD'de koronavirüs yardım paketine yönelik şüphelerin artması ve Trump'ın koronavirüse yakalanmasının etkisiyle sabahki kayıplarını geri verdi. Altının ons fiyatı bugün 0,2'lik artışla 1.910 dolar düzeyinde işlem görüyor. Altın, kayıplara rağmen bu hafta yüzde 1,8 değer kazanmış durumda. Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün yüzde 1 yükselip 1.911 ile yaklaşık on günün en yüksek seviyesini görmüştü.

Petrol 40 doların altına indi

Petrol fiyatlarındaki gerileme Trump'ın koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklamasının ardından yüzde 3'ü geçti ve 40 doların altına indi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 3,5 değer kaybederek 49,53 dolara geriledi. ABD hafif ham petrolü yüzde 3,6 değer kaybederek 37,31 dolardan alıcı buldu. ABD petrolü bu haftayı yüzde 5'ten fazla bir kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor.

YSM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER