Merakını kaybedersen kendine ve zihnine zarar verirsin!

Merak; içine düştüğün hayatı kavrama enerjisidir… Öğrenmenin sonsuz heyecanıdır… Cevaplardan çok soruları çoğaltan yol haritasıdır… Eğer yaşlanmak istemiyorsanız ve hayat düzeninde faydalı olmak için kesinlikle merak etmelisniz!… Bir şeyi anlamak, öğrenmek, görmek için duyulan, içten gelen isteğin anlamıdır merak… Geleceğe doğru yazılan dilekçedir!…

Anlamayı istemek ve öğrenmek… Araştırmayla başlayıp gerçeklerle üretilen yeni fikirlerin yol haritası… Her adımda bir sonraki adımın nereye basacağına dair heyecan ya da hasas düşünce... Meraktan çatlarsın ya da merakından yorulursun… İnsan, merakıyla imtihan edilir. Neyi merak ederse, ona dönüşür zira…

Merak repertuarı geniş insanları çok severim. Bir şeyleri öğrenmeye yönlendiren his, öylesine geniş açılı olur ki tüm dünyayı kaplar. Yüce Mevlamız, sadece insanları değil bütün yarattıklarını bu duyguyla donatmıştır. Doğuştan gelir merak… Bebek, konuşmayı hecelemeye başlar başlamaz, merakı dilinden dökülür; “bu ne?”

Öyle ki merak enerjisiyle içine düştüğü hayatı anlamaya ve şekillendirmeye başlar. Günde ortalama 402 soru sorar. “Ne?” sorusu zamanla yerini, “Nasıl?” sorusuna ve nihayet; “Neden?” sorusuna bırakacaktır. Ve merakın insanı taşıyacağı netice; “Neden olmasın!” cesareti olacaktır.

Çocuğun elinden merakını alırsak ne olur? Bu merak enerjisi, gelecekte zihninin beyindeki sinirler tarafından iletilen bilgileri işleyerek kişiye yararlı şekilde kullanmayı sağlayan mantık alanın yönetimini şekillendirir. Eğer aileler ve gittiği okul, çocuğun elinden merakını alırsa, gündelik soru kapasitesi 1’e düşer; “sınavda ne sorulabilir?” Merakı, sınavla sınırlanmış insan; sınavı verse dahi hayat bilgisini kaybedecektir! Bunu acı gerçeği tecrübe eden dostlarımın çocuklarına ait hikayelerini fazlasıyla dinledim.

Merakı üreten nedir? Neden merak ederiz? Yeni ve karmaşık şeyler beyinde belirsizlik oluşturur, gerilim ortaya çıkar ve beyin, bunu sevmez. Kendini rahat hissetmek için kapasitesini bu belirsizliği ya da karmaşayı çözmeye odaklar.

Merakın güzel yanı; giderilmesi halinde beynin bu gayreti ödüllendirmesi ve dopamin üretmesidir. Kendini iyi hissedersin, merakını giderir, öğrenmiş olursun. Öğrenmek, beyin kapasitesini genişletir, karar süreçlerini kaliteli hale getirir, insanı hayatta tutacak yetenekler geliştirir.

Merak, insana bahşedilmiş en büyük ödüldür. Kaybetmemeye özen gösterip,peşinden giderek ve daha fazla neyi merak edebileceğimizi keşfetmeliyiz. Bu gayretimiz kaybedersek biat ile cezalandırılırız ki bu da zihnimize yapabileceğimiz en büyük zulüm olacaktır. Çünkü biat, merakın can düşmanıdır.

Merakını kaybedersen kendine ve zihnine zarar verirsin!

Hepimize iyi bayramlar dilerim.Selam ve dua ile.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.