Ağır ticaride 'çekici' satış

Lojistikte filo yatırımları hızlandı, ağır ticari araç satışları patladı. Yılın ilk çeyreğinde ağır ticari araç üretimi yüzde 67 artış gösterirken, iç pazar satışları ise aynı dönemde yüzde 40 arttı. Satışlarda en fazla artış yüzde 150 ile çekici pazarında oldu.

Ağır ticaride 'çekici' satış

İSTANBUL (YSM) - Lojistikte filo yatırımları hızlandı, ağır ticari araç satışlarındaa artış yaşanıyor.

Kan kaybı yaşayan ağır ticari araç pazarında satışlar son iki yılda yüzde 44 gerilemişti.Bölgede yaşanan siyasi gerilimler nedeniyle Irak ve Suriye taşımalarındaki hızlı düşüş, lojistikçilerin filo yatırımının durma noktasına gelmesindeki en büyük etken olmuştu. Ancak bu yıl yatırımlar yeniden artışa geçti. Yılın ilk çeyreğinde ağır ticari araç üretimi yüzde 67 artış gösterirken, iç pazar satışları ise aynı dönemde yüzde 40 arttı.

Sadece çekici tarafında iç pazardaki artış yüzde 150’ye ulaştı. Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) verilerine göre , ağır ticari araç pazarında 2018 yılının ilk çeyreğinde toplam 3 bin 820 ağır ticari araç satıldı. 2017 yılının aynı döneminde pazar 2 bin 727 adet olarak gerçekleşmişti. Treyler satışları da yılın ilk çeyreğinde artış gösterdi.

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) verilerine göre ilk üç ayda toplam 3 bin 766 treyler satışı gerçekleşti. Satışlardaki artışta iki önemli etken rol oynadı: Beklemeye alınan yatırımların devreye girmesi ve artan yakıt maliyetleri nedeniyle lojistik firmalarının daha tasarrufl u araçları tercih etmesi.

Bu dönemde tek seferde en büyük filo yatırımını 500 adetlik Mercedes marka çekici yatırımı ile Barsan lojistik yapmıştı. Arkas da yılın il çeyreğinde önemli yatırma imza atan şirketlerden biri oldu. Şirket filosuna 60 adet Renault Trucks çekici eklemişti. Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Lojistik Hizmetleri Grup Başkanı Diane Arcas, üst üste gelen yakıt zamları nedeniyle maliyetlerin arttığına dikkat çekerek,“Biz de Arkas Lojistik olarak araçları yenileyerek maliyetleri kontrol etmeye yöneliyoruz” açıklamasını yapmıştı.

İthal pazarın lideri Scania

Çekicinin lider markalarından Scania’da da yatırımlar hızlandı. Scania aynı dönemde 456 adetlik satışla, pazar payını yüzde 11.9’a çıkarttı. Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, “Scania, 413 adet çekici satışı ile ithal pazarda liderliğini sürdürürken, toplam pazarda en çok tercih edilen ikinci çekici markası oldu" dedi.

2018’de pazar hakkında iyimser bir beklenti içinde olduklarını belirten İlhami Eksin, "Türkiye ağır ticari araç pazarının son 10 yılına bakıldığında ortalama 25-30 bin araç satıldığı görülüyor. Bu da çok daha fazla potansiyele sahip olduğumuzun göstergesi. 2018 yılında gerek yurtiçi taşımacılıkta, gerekse de uluslararası taşımacılıkta 208'de daha hareketli bir yıl olacağını düşünüyoruz. Bu hareket ağır ticari araç pazarına olumlu yansıyacak” diye konuştu.

Nakliyeciler bekleyen yatırımları devreye aldı

Ağır ticari pazarındaki büyümenin daha çok çekici tarafında gerçekleştiğini ifade eden Scania Satış Müdürü Gökhan Altun, “İnşaat tarafı geçen yıl ile aynı seviyelerde. Ancak çekici tarafında yüzde 150 gibi bir büyüme var. Buradaki artıştaki en önemli etkenlerden biri gecilkmiş talepler. Önceki yıllarda özellikle nakliye sektörü ihtiyaçlarını hep öteledi. Bunların bir kısmı satın alamaya geçti bunların etkisi var. Bu artışı iyi bir sinyal olarak görnek istiyoruz. Sonuçta çekici bir anlamda ticareti de temsil ediyor. Özellikle ticarette ihracatta olumlu bir beklenti olduğunun sinyali olarak da biz pozitif bir bakış açısıyla değerlendiriyoruz. Yıl sonuna kadar sürerse bizim için çok önemli bir gelişme” dedi.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER