İş dünyasının KGF’de ilk karnesi takdirlik

KGF desteklerinde ikinci döneme girilirken, ilk dönemin ödemeleri de devam ediyor. KGF gündeme geldiğinde, kredilerin ev, araba, düğün gibi kişisel harcamalara gittiği, bu yüzden dönüşlerde sıkıntı olabileceği savunuluyordu. Fakat iş dünyası bu beklentiyi boşa çıkardı

İş dünyasının KGF’de ilk karnesi takdirlik

İSTANBUL (YSM) -Geçtiğimiz yıl ekonomiye can suyu olan Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerinde, iş dünyasının ödemeleri başladı. KGF desteklerinin verildiği dönemde sıkça dile getirilen konu, kredilerin kişisel harcamalarda kullanıldığı yönündeydi.
İş dünyasının KGF destekli kredileri düğün yapmak, ev almak gibi alanlarda kullanıldığı ifade edilirken, geri dönüşlerde büyük sıkıntılar olabileceği vurgusu yapılıyordu. Bu yorumlara rağmen, Türkiye’de takibe düşen kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 2.88 seviyesindeyken, bankacılık sektöründen edindiğimiz bilgilere göre KGF geri dönüşlerinde sıkıntılı kısım binde 3’te kaldı.
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de KGF’de yüzde 7’ye kadar geri dönüş riskini karşılayacaklarını taahhüt ettiklerini fakat şu ana kadar bu oranın yüzde 1’in oldukça altında kaldığını vurguladı.
Şimdi ise KGF’de yeni dönem başlıyor.
55 milyar TL’lik kredinin 40 milyarı yatırım-üretim-ihracata

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2018 için ayrılan 55 milyar TL’lik hacmin, yıl içinde önceki kredilerden geri dönüşlerle daha da artacağının altını çizdi. 2018 için yatırım-ihracatı önceleyen bir tasarım yaptıklarını belirten Şimşek, 55 milyarlık hacmin 25 milyar lirasının imalat sanayiine, 15 milyar lirasının da ihracatçıya kullandırılacağını bildirdi. Şimşek, “Bu dönemde cari açığı daha sürdürülebilir, daha makul seviyede tutmak için Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu yatırımların ve ihracatın finansmanını önceliklendireceğiz. İmzalanacak protokol 55 milyar liralık bir kefalet limitini kapsayacak. 50 milyar lirası daha önce kullanılmamış, 5 milyar lirası geri dönüşler” dedi.

Hazine destekli KGF uygulamasının 2016’da devreye alındığını ve etkili bir politika aracına dönüştüğünü belirten Şimşek, 2017 büyümesine etkili olduğunun da altını çizdi. 2017’de önemli bir kısmı KOBİ olan 203 bin firmanın 218 milyar TL’lik kredi kullanmasının sağlandığını belirten Şimşek, kredilerin yüzde 80’inin düşük riskli firmalar tarafından kullanıldığını, riskli kredilerin yeniden yapılandırıldığı iddialarına karşılık olarak “Yüzde 7’ye kadar bir kaybı (geri dönüş riski) karşılayacağımızı taahhüt ettik. Şu ana kadar bu oran yüzde 1’in oldukça altında. Aktif kalitesi son derece yüksek bu kredilerin. KOBİ’ler, ihracatçılar, firmalar Hazine desteğini kaybetmek istemiyorlar” bilgisini verdi.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2018, 21:51

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER