Yangınla mücadele devam ediyor

Türkiye'de birçok kentte çıkan orman yangınları kontrol altına alınırken devam eden yangınlara müdahale sürüyor.

Yangınla mücadele devam ediyor

MERSİN-ZEHRA KIVANÇ(YSM) - Muğla'nın Seydikemer, İzmir'in Buca, Adana'nın Karaisalı, Aydın'ın Bozdoğan ilçelerinde çıkan orman yangınları kontrol altına alınırken, Antalya, Muğla, Isparta ve Denizli'deki yangınlar söndürülmeye çalışılıyor.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Türkiye'nin farklı illerinde toplamda 144 orman yangının çıktığını, bunların 134'ünün ise kontrol altına alındığını belirtirken, 5 ilde süren 10 yangın ile mücadelenin devam ettiğini ifade etti.

16 uçak, 51 helikopter ile müdahale ediliyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise orman yangınlarına 16 uçak ve 51 helikopter ile havadan müdahale edildiğini açıkladı. Milas'taki Yeniköy Termik Santraline doğru yangının ilerlediği iddialarına da değinen Bakan Pakdemirli, "Şimdilik orada bir problem görünmüyor. Rüzgar da o yönde esmiyor, bir problem yok" dedi.

10 bin vatandaş tahliye edildi

8 yerleşim yeri tamamen olmak üzere 13 mahallenin boşaltıldığını, 10 bin vatandaşın tahliye edildiğini söyleyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sobataj iddiaları hakkında ise "300'e yakın ihbar geldi, her biriyle ilgileniyoruz. Yangınlarla ilgili özel bir ekip çalışıyor" ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'dan yangın bölgelerinin imara açılacağı iddialarına yanıt geldi. Bakan Ersoy, "Yanan orman arazilerinin herhangi bir sebeple yapılaşmaya veya başka amaçla tahsisi mümkün değildir" diye konuştu.

Antalya

Antalya'nın Akseki ve Gündoğmuş ilçelerinde orman yangınlarına karadan ve havadan müdahale ediliyor.

Akseki ve Gündoğmuş ilçelerinde 29 Temmuz'da başlayan ve yüksek sıcaklık, düşük nem, rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayılan yangınlarda söndürme çalışmaları sürüyor.

Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, ilçede yerleşim alanlarını tehdit eden hiçbir yangının olmadığını söyledi.

Kepez, Hocaköy, Güneykaya mahallelerinde de bir sıkıntı kalmadığını belirten Hülür, "Sadece Gülen Dağ'da devam eden bir yangın var. Alevlerin yerleşim alanına sıçramaması için şerit açtık, havadan da müdahale sürüyor." diye konuştu..

Yangında en fazla Kepezbeleni Mahallesi'nin zarar gördüğünü anımsatan Hülür, burada vatandaşların gerekli ihtiyaçlarının giderildiğini kaydetti.

Evi yananlar için yurtlar tahsis edildiğini ancak kendilerinin akrabalarında kalmayı tercih ettiklerini anlatan Hülür, "Daha önce boşaltılan mahallelerimizde tahliyeleri iptal ettik, evlerine döndüler." dedi.

"Gündoğmuş'ta helikopterler sık sık atış yapıyor"

Gündoğmuş Kaymakamı Hamza Özbilgi de ilçede 6 noktada yangının devam ettiğini söyledi.

Yangınlara havadan ve karadan yoğun şekilde müdahalenin sürdüğünü dile getiren Özbilgi, "İlçedeki mahalleler tahliye edilmişti, alevlere gece boyunca karadan müdahale edildi, sabah saatlerinden itibaren de havadan müdahale başladı. Helikopterler sık sık verilen koordinatlara su boşaltıyor." ifadesini kullandı.

Manavgat'ta ise ilerleyen orman yangınları ile birlikte Kızıldağ Mahallesi de tahliye edildi. Mahalle sakinleri güvenli bölgelere taşınmaya başlarken, AFAD ekipleri mahalledeki yaşlı ve engelli vatandaşları yurtlara yerleştirdi.

Muğla

Milas ve Bodrum, Muğla'da yangınlardan en çok etkilenen yerlerin başında gelirken, yerleşim yerlerine sıçrayan yangına müdahale devam ediyor.

Beyciler Mahallesi'nde başlayan ve ardından rüzgarın etkisi ile Alevler, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel, Türkevleri mahallerine sıçrayan yangın nedeniyle bazı evler kullanılamaz hale gelirken, ekiplerin yangına müdahalesi devam ediyor.

Jandarma ekipleri ise Ören Mahallesi, Türkevleri mevkisinden Çökertme güzergahına görevli araçların dışında geçişlere izin verilmiyor.

 Yukarı Mazı ve Aşağı Mazı mahallerinde rüzgarın etkisiyle genişleyen yangına müdahale edilirken, rüzgarın sık sık yönünü değiştirmesi mücadeleyi zorlaştırıyor.

Bodrum'un Kissebükü Koyu'na kadar ulaşan alevlere ise orman işçileri ve gönüllüler müdahale ediyor. Gönüllüler alevlerin yayılmaması için yoğun emek harcıyor.

Marmaris ve Köyceğiz'deki yangınlara havadan ve karadan müdahale sürüyor

Muğla'nın Marmaris ile Köyceğiz ilçelerindeki orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

Armutalan Mahallesi Şirinyer mevkisindeki ormanlık alanda 6 gün önce çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılarak İçmeler, Turunç, Osmaniye, Bayır, Çiftlik, Turgut, Hisarönü ve Orhaniye mahallelerinde de etkili oldu.

Ekipler, yangını kontrol altında tutmak için gece boyunca karadan çalışmasını sürdürdü. Bölgeye sevk edilen helikopterler ile uçaklar yangınlara havadan müdahale ediyor.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı grup da Marmaris'te söndürme çalışmasına katılıyor.

Büyükşehirler, çevre illerden gelen itfaiye, ve arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor.

Köyceğiz ilçesi Ağla Mahallesi'ndeki ormanlık alanda başlayan ve geniş bir alana yayılan yangının da kontrol altına alınması için havadan ve karadan müdahale sürdürülüyor.

Öte yandan, Seydikemer ilçesi Çökek Mahallesi'nde çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Aydın'daki yangın kontrol altına alındı

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığı bildirildi.

Yangının başladığı Başalan Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Aydın sınırları içinde kalan alanda yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Yangının Muğla sınırına da sıçradığını belirten Arat, bölgede söndürme ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Arat, yangının yerleşim yerlerine zarar vermediğini ifade ederek, "Hasar tespit çalışmaları henüz tam yapılmadı ama ilk aldığımız bilgilere göre önemli bir yerleşim yerlerine zararı yok. Yalnız, ormanlar büyük zarar gördü." dedi.

Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi Nebiler Mahallesi'nde hayvan yetiştiriciliği yapan Şenay Kurt, yangın sırasında ahırdaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanları komşusunun ahırına taşıdıklarını söyledi.

Kürekle alevleri söndürmek için mücadele ettiğini belirten Kurt, "Bugün burada cehennemi yaşadık. Ateş geliyor denildiğinde dağın öteki kısmındaydı ama biz buraya koşarak geldik. Ahırdan hayvanlarımızı çıkardım. İnek, tavuk, köpek ve eşek vardı. Eşeği saldım, eşeği az önce aşağıda canlı olarak görünce çok mutlu oldum, Allahıma şükürler olsun. Eşeğimi gördüm orada." diye konuştu.

Dün Bozdoğan'ın Başalan Mahallesi'nde orman yangını çıkmış, yangın Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine kadar ulaşmıştı.

YSM HABER MERKEZİ

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2021, 22:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER