Önce S&P, sonra Moody’s: Türkiye'nin kredi notunu indirdiler

Kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody's, Türkiye'nin kredi notunda art arda indirime gittiler. S&P kredi görünümünü 'durağan'da bırakırken, Moody's 'negatif'e çekti.

Önce S&P, sonra Moody’s: Türkiye'nin kredi notunu indirdiler

İSTANBUL (YSM) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's bugün Türkiye ile ilgili kredi not kararını açıkladı. Kuruluş, Türkiye'nin notunu Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu BB-'den B+'ya düşürdü. Görünümü "durağan" olarak teyit etti.

S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2019 yılında daralmasının beklendiği belirtildi.

Açıklamada, "Durağan görünüm Türkiye'nin kredi notlarına yönelik gelecek 12 aydaki risk dengesini yansıtıyor. Türk Lirası'ndaki oynaklık ve ödemeler dengesinde keskin ayarlama Türkiye ekonomisini baltalar." denildi.

Açıklamada ayrıca, "Türk hükümetinin açıkladığı yeni ekonomik model spesifik ekonomik önerilerden yoksun." ifadeleri yer aldı.

Kuruluş mayıs ayında Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB"den "BB-"ye çekmiş, yerli para cinsinden notunu ise "BB+"dan "BB"ye düşürmüştü.

Moody's'ten beklenmedik not hamlesi

S&P'nin not kararı sonrası beklenmedik bir indirim de Moody's'ten geldi. 

Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun dönem kredi notunun "Ba2"den "Ba3"e düşürüldüğü, görünümünün de "negatife" çevrildiği belirtildi.

Açıklamada, Türk yetkililerin yakın dönemde uyumlu ve etkili ekonomik bir plan sunması durumunda kredi notunun denge kazanacağı kaydedildi.

Ayrıca, enflasyonda düşüş ve cari açıkta azalma olması durumlarında kredi notunun olumlu etkileneceği ifade edilirken, önemli dış finansman desteğinin, kredi notu için destek verici bir etken olacağının altı çizildi.

Kurda önemli bir değişim yok

Dolar/TL not kararlarının açıklanması sonrası önemli bir tepki göstermedi. Dolar/TL karar öncesi bulunduğu 6.04 seviyesinden 6.02 seviyesine geriledi. Artış yaşanmamasında bugün S&P'nin not indirimine gideceği beklentisinin önemli ölçüde fiyatlanması etkili oldu.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER