“Kısa çalışma 29 Şubat’tan itibaren geçerli olacak”

Koronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemler içeren teklif resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayı kolaylaştıran hükmü 29 Şubat’tan itibaren geçerli olacak.

“Kısa çalışma 29 Şubat’tan itibaren geçerli olacak”

İSTANBUL-TURGUT ERDİNÇ(YSM) - Yeni koronavirüs (COVİD-19) Salgının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayı kolaylaştıran hükmü 29 Şubat’tan itibaren geçerli olacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan kanun ile ‘koronavirüs’ kelimesi de ilk kez mevzuata girmiş oldu. İşçi çıkarmanın 3 aylığına yasaklandığı, kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının esnetildiği kanunla, birçoğu kamu olmak üzere su borçlarından, çevre temizlik vergisine, hazinenin ve belediyelerin kira alacaklarından orman izin bedellerine kadar 11 kalemde 10 milyar 140 milyon lira tutarında alacak erteleniyor.

Ücretsiz izinli işçiyi çalıştırana idari pazara cezası verilecek

Kanuna göre, işveren 3 ay süreyle işçisini işten çıkaramayacak ancak kanunu yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık süreyi geçmemek üzere işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek. İşveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile 15 Mart 2020’den sonra iş sözleşmesi feshedilen ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere günlük 39.24 TL ücret desteği sağlanacak. Ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçiyi çalıştıran işverene idari para cezası verilecek. Cumhurbaşkanı, söz konusu 3 aylık süreleri 6 aya kadar uzatabilecek. Kısa çalışma ödeneğinden uygunluk testi beklenmeden ödemeler gerçekleştirilecek.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında verilen 2020 yılı içinde geçerlilik süresi dolacak lisansların geçerlilik süresi bir yıl, Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun kapsamında ticaret gemilerine düzenlenen ve 11 Mart-31 Temmuz 2020 aralığında süresi dolan veya dolacak denize elverişlilik belgelerinin süresi 1 Ağustos 2020’e kadar uzatıldı. TOBB’un 2020 yılı Mayıs ayı içinde yapılması gereken Birlik Genel Kurulu, bir sonraki yıl Genel Kurulu ile birlikte yapılacak.

TVF, satın almada bazı hükümlerden muaf tutuluyor

Sermaye şirketleri 30 Eylül 2020’ye kadar 2019 yılı net dönem kâr oranının yüzde 25’ine kadarını dağıtabilecekler. Kanunla, Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) koronavirüs sebebiyle zor duruma düşen şirketleri satın alması veya bunlara ortak olmasını kolaylaştırmak amacıyla TVF’nin bir şirketi satın alması veya ortak olması işlemlerine, Sermaye Piyasası Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu’nun bazı hükümlerinden muafiyet sağlanıyor.

YSM HABER MERKEZİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER