Fitch, Türkiye'nin kredi notunu indirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunun "BB"den "BB-" seviyesine düşürüldüğünü, not görünümünün "negatif" olduğunu bildirdi.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu indirdi

İSTANBUL (YSM) - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu indirdi.

Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun dönem yabancı para cinsinden kredi notunu Mayıs en "BB-" seviyesine düşürüldüğü, not görünümünün "negatif" olduğu bildirildi. Kredi notunun indirilmesinin nedenleri arasında, Merkez Bankası ile ilgili son gelişmeler, ekonomideki dengelenme için beklenen büyümenin gecikmesi, enflasyonun düşürülmesinde gecikme ve Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatının ABD yaptırımları riski taşıması gösterildi.

Kurumdan yapılan açıklamada, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasının yetkililerin sürekli trendin altında devam eden büyüme ve enflasyondaki düşüş dönemiyle ilgili toleranslarına yönelik şüphelerin artmasına yol açtığına ve kurumsal bağımsızlık ile ekonomik politika tutarlılığı ve güvenilirliğinde bozulmaya yol açtığı belirtiliyor. 

Haziran ayında uzun bir seçim sürecinin tamamlanması ve teşviklerin birinci çeyrekte büyümeyi desteklemesinin ardından ekonomik dengelenme için destekleyici bir ortam oluştu. Ancak Çetinkaya'nın 6 Temmuz'da görevden alınması Türkiye'nin büyük dış finansman ihtiyacını karşılamak için gereken yabancı sermaye girişini tehlikeye soktuğu gibi ekonomik sonuçları da kötüleştirirken yapısal reformlar ve kamu finasmanının yönetimi konusundaki belirsizlikleri artırdı.

Yerel para biriminde (TL) kredi notunun iki kademe indirlmesine sebep olan etkenler, toplam kamu borcu içinde yabancı para ağırlığının yüzde 50'yi geçmesi ve enflasyonun kamu maliyesini etkilemesidir.

Kalıcı çift haneli enflasyon ve kamu borçlarında Döviz cinsinden artış (2017 sonunda yüzde 39'dan 2019 Mayıs ayı sonunda yüzde 50.8'e) yerel para cinsinden notun yabancı para cinsinden daha yüksek olmasıyla tutarlı değil.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER