Traderlar Fed'in bu ay faiz indireceğinden emin, sonrası belirsiz

Traderlar, Fed'in bu ayki toplantıda faiz indirimine gideceğinden emin, ancak daha sonra nasıl bir yol izleyeceğinin belirsiz olduğunu düşünüyorlar.

Traderlar Fed'in bu ay faiz indireceğinden emin, sonrası belirsiz

İSTANBUL (YSM) - Traderlar Fed'in bu ay sonunda düzenleyeceği politika toplantısında faiz indirimine gideceğinden neredeyse emin, ancak ABD merkez bankasının daha sonra ne yapacağı konusunun belirsiz olduğunu düşünüyor.

Traderlar Temmuz ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimini fiyatlıyor, ancak 2019 yılının tamamı için ne kadar gevşeme olacağına ilişkin görüşlerini yavaşça düşürdüler. Traderlar, iki hafta önce 2019'un tamamında yaklaşık 80 baz puanlık faiz indirimi öngörürken, şimdi bu beklentilerine 64 baz puana indirdi. Aynı zamanda, opsiyon traderları halen, Fed'in bir defalığına değil de bir dizi faiz indirimine gideceği yönündeki bahislerine ekleme yapıyor.

Londra'da Societe Generale SA stratejisti Kit Juckes, "Piyasa kollektif bir şekilde bu ay faiz indiriminin olacağını düşünüyoruz, Zira Fed daha önce bunun kapısını açmıştı," dedi ve "Ancak bunun ardından uzun bi,r faiz indirimi serisinin geleceğini düşünmek için önemli bir ekonomik düşüş olacağını düşünmek gerekir. Böyle bir düşüş olacağı açık değil, özellikle Haziran istihdam verisinden sonra" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de Haziran ayında tarım dışı istihdamın 224,000 ile beklenenden daha fazla artış göstermesi, Fed'in agresif bir tutum takınmasının aciliyetinin azalmasına yol açmış görünüyor. Bu durumda, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü başlayacak ve 2 gün sürecek Kongre konuşmaları ve Fed'in bu akşam açıklanacak olan son toplantı tutanakları ile birlikte, bu hafta traderlar için izlenecek para politikası yoluna ilişkin rehberliği takip etmek çok daha önemli hale geldi.

Hong Kong'da Rabobank Asya finansal piyasalar araştırma müdürü Michael Every, "Eğer Powell, her şeyin bitmediğini ve daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu açık bir şekilde işaret ederse, piyasalar güçlü bir şekilde yükselebilir, ancak gerçek iş dünyası güveni azalabilir" dedi.

5 Temmuz'daki istihdam verisi sondası Euro/Dolar 'daki opsiyon işlemleri, traderların Fed'in bu ay 50 baz puanlık bir faiz indirimine gidebileceğine ilişkin görüşü bir kenara bıraktığını (ancak 25 baz puanlık indirim kesin gibi) gösteriyor. Ancak fiyatlanan gevşeme miktarının geriye çekilmesine karşın, bu opsiyon traderları ayrıca, eğer Fed yetkilileri faizi 30-31 Temmuz'daki politika toplantısından sonra da düşürürse kar edecek olan kontratları da satın alma taraftarı.

Şahin işaretler

New York'ta Standard Chartered Bank Döviz araştırma kürsel başkanı Steven Englander, "Şahin duruş, ikinci bir faiz indiriminin sorgulanmasına neden olacak bir işaret verilmesi olacaktır," dedi ve "Bir defalığına faiz indirimine ilişkin işaretler, Powell Temmuz'da indirim işaret etse bile, piyasa fiyatlaması için yıkıcı olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Atlanta Fed'in ölçümüne göre, ABD'de ekonomik büyüme ikinci çeyrekte yavaşladı ve yıllık yüzde 1.3 civarında olabilir. Faiz indirimini savunanlar, Fed'in para politikasını gevşetmesi için ilave sebepler olarak, zayıf enflasyonu ve ticaret gerilimlerine ilişkin belirsizliği işaret ediyor.

New York'ta MUFG Securities'den John Herrmann, Salı günü hazırladığı notta, "Powell temkinli iyimser bir ton takınabilir ve bu da güvercinlerde hafif bir hayalkırıklığına neden olabilir," dedi ve "Ancak ekonominin daha sıkılaşan riskleri, ilave faiz indirimlerinin ufukta olduğunu işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin 2 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi Çarşamba günü Londra işlemlerinde fazla değişmeyerek yüzde 1.91 seviyesinde kaldı. Bu kağıdın faizi Haziran ayında yüzde 1.69 seviyesine kadar düşmüştü.

YSM EKONOMİ SERVİSİ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER